De mogelijke introductie van een digitale euro vraagt om meer inspraak vanuit de politiek, omdat deze verandering een grote impact zal hebben op de samenleving en het bankenlandschap. Dat zegt Mahir Alkaya, Tweede Kamerlid van de SP en auteur van het boek 'Van wie wordt ons geld?' in gesprek met Holland Gold. Hij pleit voor meer betrokkenheid van de politiek in de ontwikkelingsfase van digitaal centralebankgeld. Dat is nodig om de anonimiteit en neutraliteit van dit digitale geld te kunnen waarborgen.
Volgens Alkaya zijn banken in onze samenleving te machtig geworden, omdat ze al het digitale betalingsverkeer regelen en bijna al het spaargeld beheren. Er is een monocultuur ontstaan, waarin we als samenleving bijzonder afhankelijk zijn geworden van banken. Ze hebben een bijna onaantastbare machtspositie en weten dat de overheid altijd garant zal staan als dat nodig is. Een ongezonde situatie die in de toekomst moet veranderen, aldus Alkaya. En dat betekent dat we manieren moeten vinden om de machtspositie van banken te verkleinen.
Digitaal centralebankgeld kan volgens de politicus een middel zijn om dat doel te bereiken, op voorwaarde dat het de anonimiteit waarborgt en het niet programmeerbaar wordt. Dat laatste betekent dat overheden kunnen bepalen waar iemand het geld aan mag uitgeven en dus beperkingen kan opleggen aan het gebruik van geld. Dan zou namelijk een surveillancestaat kunnen ontstaan zoals we die kennen uit China. Ook moeten we voorkomen dat commerciële banken dan alsnog een rol gaan spelen in het uitrollen van de digitale euro, bijvoorbeeld als intermediair. Om die reden is het van groot belang dat volksvertegenwoordigers meer betrokken worden bij de ontwikkeling van digitaal centralebankgeld.
Alkaya merkt op dat we niet eens een digitale euro nodig hebben als het gaat om het veiligstellen van spaargeld en het betalingsverkeer. Daarvoor zouden we volgens hem nog beter opnieuw kunnen kijken naar een soort publieke depositobank, waar mensen hun geld veilig en zonder risico geld kunnen stallen en betalingen kunnen doen. Dit geeft mensen meer vrijheid om te kiezen wat ze met hun geld willen doen. Spaarders kunnen het naar een commerciële bank brengen die het uitleent en daar rente over ontvangt, of ze kunnen het risicovrij en zonder rentevergoeding op een publieke depositobank parkeren.
Bekijk de video: