Lagarde is nog maar net begonnen bij de ECB en heeft nu al haar stempel gedrukt op het beleid. Afgelopen woensdag zei ze dat landen als Nederland en Duitsland de hand van de knip moeten halen en meer geld moeten uitgeven. Volgens de kersverse centraal bankier hebben deze landen namelijk ruimte op de begroting om een stimulerend beleid te voeren.
Het is even wennen, omdat haar voorgangers bij de centrale bank zich doorgaans niet met begrotingsbeleid bemoeiden. Dat behoort tot het domein van de politiek en valt niet onder de verantwoordelijkheid van de centrale bank. Maar als we Lagarde mogen geloven is fiscale stimulering nodig om een effectief monetair beleid te kunnen voeren. In een toespraak eerder deze week zei ze dat deze twee op elkaar afgestemd moeten worden voor optimaal resultaat.
De koerswijziging van Lagarde bevestigt ons vermoeden dat de centrale bank onder leiding van de Française zich meer met politiek gaat bemoeien. Dat blijkt ook uit andere uitspraken die ze deze week heeft gedaan. Zo heeft ze ook gezegd dat we blij moeten zijn dat de werkgelegenheid dankzij het monetaire beleid is toegenomen, ook als dat ten koste gaat van de veiligheid van onze spaartegoeden.
Volgens Draghi was het monetaire beleid van extreem lage rente een succes, omdat het miljoenen banen heeft opgeleverd. Dat spaargeld en pensioenpotten daardoor zijn uitgehold, dat blijkt van ondergeschikt belang. Lagarde durft dat nu expliciet te zeggen door werkgelegenheid een hogere prioriteit te geven dan de veiligheid van spaargeld.
De ECB begint deze maand met het opkopen van €20 miljard aan staatsleningen. Met deze maatregel, die door Draghi al werd aangekondigd, krijgt Lagarde meer speelruimte om politiek te bedrijven. Er gaan al verhalen dat ze zogeheten green bonds voorrang wil geven, obligaties die als 'duurzaam' zijn aangemerkt. Een zorgwekkende ontwikkeling.