Actuele koersen (kg):
Goud €60.136
Zilver €724
    

Komt er een nieuwe silversqueeze?

 

Op het forum van Reddit gaan de laatste dagen geruchten rond over een nieuwe silversqueeze. In een nieuwe post op Reddit verwijst men naar een artikel over zilver dat eerder deze maand verscheen op Sprott Money. Het artikel is gewijd aan de grote koersdaling van zilver die tien jaar geleden om deze tijd plaatsvond. De koers maakte toen op één dag een enorme koersval, waarvan de exacte reden nog altijd niet duidelijk is.

Op vrijdag 29 april 2011 stond de koers bij sluiting van de handel nog op $48,50 per troy ounce, maar toen zondagavond de handel in Azië weer opende dook de prijs in een paar minuten met $6,50 per troy ounce omlaag. Een week later en een aantal verhogingen van de margeverplichtingen verder was de zilverprijs verder weggezakt, tot $34 per troy ounce.

Volgens Sprott Money, een Canadese handelaar in edelmetalen, is het nu tijd om zilver te kopen en de zilverprijs te laten exploderen. In het artikel roept de handelaar op om massaal zilver te kopen. Ook op YouTube zien we al diverse video's voorbij komen over een nieuwe zilversqueeze, die op 1 mei zou moeten plaatsvinden. Dit is precies tien jaar nadat de zilverprijs kelderde en veel speculanten in de zilvermarkt geld verloren.

Nieuwe oproep op Reddit om op 1 mei massaal zilver te kopen

Silversqueeze

In februari ontstond er een run op beleggingszilver, nadat beleggers elkaar op Reddit hadden aangespoord om zilver te kopen. Binnen de kortste keren waren de voorraden van beleggingsmunten volledig uitverkocht. Ook stapten beleggers massaal in zilver-ETF's, beleggingsproducten die een fysieke zilvervoorraad aanhouden. De enorme vraag naar zilver zorgde toen voor langere levertijden en hogere premies op beleggingsmunten, maar van een totale verstoring van de markt was geen sprake. Het grootste zilver-ETF had meer tijd nodig om het benodigde zilver in te kopen, maar er was geen tekort aan edelmetaal.

We volgen deze nieuwe ontwikkeling met veel interesse, maar ook met de nodige scepsis. Zoals we eerder al schreven is de zilvermarkt veel groter dan de markt voor zilveren beleggingsmunten. Een tekort aan munten is daardoor niet hetzelfde als een tekort aan zilver. Ook schreven we eerder al dat de grote bullion banks niet voor niets een enorme shortposities in zilver aanhouden. Ze doen dat niet om te speculeren op een prijsdaling, maar om hun fysieke voorraden af te dekken.

De silversqueeze was ook zichtbaar op Google Trends

Krapte in de zilvermarkt?

Als er maar genoeg mensen zilver kopen kan er inderdaad een acute schaarste ontstaan die de prijs verder kan opdrijven. Daarvoor moet de silversqueeze wel groter zijn dan die van februari. Toen was er wel een tijdelijk tekort aan zilveren munten, maar niet aan zilver. Wel liepen de premies op zilver toen verder op.

Het is ook nog maar de vraag of de termijnmarkt voor zilver kan 'omvallen', zoals sommigen beweren. Alle zilvercontracten kunnen in cash worden afgewikkeld, dus ook als er geen zilver beschikbaar is. Daarover schreven we eerder al de nodige artikelen. Een grotere vraag naar beleggingszilver als gevolg van de lage rente en een toenemende industriële vraag kan op langere termijn wel een positief effect hebben op de zilverprijs. 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiële systeem.