• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,253 | Zilver: €613

1:00

Kees de Kort: "We moeten stoppen met centrale banken"

Datum 22 sep. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Kees de Kort:

 

De grote economische problemen waar we op dit moment mee te maken hebben zijn veroorzaakt door de politiek en verergerd door centrale banken. Met het opkoopprogramma creëerden centrale banken moral hazard, terwijl ze nu met renteverhogingen een recessie in de hand werken. Dat zegt beursanalist Kees de Kort in gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer van Holland Gold. Hij pleit daarom voor afschaffing van centrale banken. Banken en overheden moeten dan zelf opdraaien voor de risico's en zullen daardoor een verstandiger beleid moeten voeren.

Volgens de beurscommentator hadden centrale banken veel eerder de rente moeten verhogen, zodat ze nu de ruimte hadden om de rente te verlagen en de economische pijn te verlichten. Maar omdat ze al die tijd niets hebben gedaan zitten ze nu in de problemen. Door de hoge inflatie moeten ze in actie komen om hun eigen bestaansrecht te verdedigen. En dat doen ze door de rente drastisch te verhogen, terwijl dat de werkelijke oorzaak van de inflatie niet aanpakt. De oorzaken liggen namelijk aan de aanbodkant en niet aan de vraagzijde. In een poging hun geloofwaardigheid te redden creëren centrale banken juist meer economische problemen, aldus de Kort. "Politici hebben ervoor gezorgd dat de problemen grote zijn geworden met energiebeleid en lockdowns. En nou gooien de monetaire autoriteiten er nog een schepje bovenop."

Moral hazard

Volgens de beurscommentator moet de rente op staatsobligaties volledig worden overgelaten aan de markt. Juist doordat centrale banken steeds ingrijpen door staatsobligaties op te kopen verdwijnt iedere prikkel bij politici om noodzakelijke hervormingen door te voeren. Als voorbeeld noemt hij de Italiaanse regering, die er al sinds de jaren '80 niet in slaagt hervormingen door te voeren en de economie meer concurrerend te maken. De cultuur van het devalueren van de munt is nooit verdwenen, omdat de ECB nog altijd klaar staat om in te grijpen als de rente te hoog wordt.

De Italiaanse rente zou volgens de Kort gewoon omhoog moeten schieten, zodat er eindelijk een prikkel komt voor de Italiaanse regering om maatregelen te nemen. En als ze de schulden niet meer kunnen betalen, dan is dat volgens de beurscommentator een Italiaans probleem. Daar zouden de Nederlandse belastingbetalers niet de rekening voor moeten betalen. Dat dreigt nu wel te gebeuren omdat de ECB de muntunie bij elkaar wil houden en op de obligatiemarkt intervenieert. Daardoor betalen landen als Nederland en Duitsland meer rente dan ze anders zouden betalen.

Inflatie

De torenhoge inflatie is volgens de Kort ook grotendeels aan de politiek toe te schrijven. Door het klimaatbeleid en door sancties tegen Rusland is energie duurder geworden, met als gevolg dat mensen hun rekeningen niet meer kunnen betalen. Maar in plaats van de oorzaken van de hoge inflatie aan te pakken drukken overheden en centrale banken ons nu verder in een crisis. Het falen van de politiek is volgens de Kort nog het ergste: "We hebben het allemaal zelf gedaan. Het is het resultaat van bewust genomen beslissingen en daaraan vasthouden."

Klik hier om de video te bekijken