• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Jean Wanningen: "Bent u bereid €50 miljard naar de Europese familie te brengen?"

Datum 14 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Jean Wanningen:

 

Europese landen moeten nieuwe afspraken maken over het begrotingsbeleid en deze strenger handhaven. Daarvoor pleit Jean Wanningen, econoom en auteur van de boeken 'Het Eurobedrog' en 'Eurodynamica' in gesprek met Paul Buitink van Holland Gold. Zo kunnen we de schuldenproblematiek van de zuidelijke eurolanden bij de bron aanpakken en voorkomen we dat we in een transferunie terechtkomen die ons veel geld gaat kosten. Landen die niet aan deze afspraken kunnen voldoen moeten de muntunie kunnen verlaten, zonder uit de Europese Unie te stappen.

Volgens Wanningen zijn Europese landen na de eurocrisis de verkeerde weg ingeslagen met eurobonds, waarmee ze gezamenlijk geld kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Deze vorm van gezamenlijke schuldfinanciering mist volgens hem niet alleen een goede financiële onderbouwing, ook neemt het de prikkel bij de zuidelijke landen weg om hun begroting op orde te brengen. Daardoor gaan wij als Nederland veel meer rente betalen over onze staatsschuld.

'Transferunie kan ons €50 miljard per jaar gaan kosten'

Volgens schattingen van Wanningen kunnen de kosten van een zogeheten transferunie voor Nederland alleen al oplopen tot €50 miljard per jaar. Dat is moeilijk te verantwoorden naar de belastingbetaler, die nu geconfronteerd wordt met een oplopende inflatie en een torenhoge energierekening. Die zal het niet waarderen dat we garant gaan staan voor schulden van andere landen. Zeker niet als die landen het niet zo nauw nemen met de Europese begrotingsregels.

Uiteindelijk is samenwerken volgens de econoom wel de beste manier om dingen voor elkaar te krijgen. Dat geldt niet alleen binnen Nederland, maar ook internationaal gezien. "Maar dat wil niet zeggen dat je geen eisen mag stellen aan je samenwerkingspartners. Als de afspraken niet worden nagekomen, wat voor zin heeft het dan om ze te maken?" Volgens hem moeten we de zuidelijke landen in Europa ervan overtuigen dat het ook in hun belang is om zich aan de begrotingsregels te houden.

Verkeerd beleid ECB

Volgens Wanningen hadden we de Europese schuldencrisis moeten aangrijpen om de begrotingen van lidstaten op orde te brengen. Dat dit niet gebeurt komt volgens hem mede door het monetaire beleid van de ECB. De centrale bank heeft haar opkoopprogramma namelijk zodanig ingericht dat ze aflossingen op staatsobligaties van Nederland en Duitsland volledig kan herinvesteren in Italiaanse, Spaanse en Griekse staatsobligaties.

Daarmee verkleint de ECB renteverschillen tussen staatsobligaties van verschillende eurolanden, precies wat men ook beoogt met eurobonds. Dat beleid gaat ons uiteindelijk veel geld kosten, omdat het geen fiscale discipline afdwingt en de markt verstoort.

Klik hier om het volledige gesprek te bekijken