• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Is dit het moment om in grondstoffen te beleggen?

Datum 24 jun. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Is dit het moment om in grondstoffen te beleggen?

Door: Frank Knopers

Door de opleving van de wereldeconomie na de coronacrisis zijn de prijzen van grondstoffen sterk gestegen. Door grootschalige steunmaatregelen en een historisch lage rente steeg de vraag naar bijna alle grondstoffen. Maar is dit ook het juiste moment om in grondstoffen te beleggen?

Historisch gezien zijn grondstoffen nog steeds goedkoop. Zetten we de prijzen af tegen de ontwikkeling van de S&P 500 aandelenindex, dan lijkt het alsof er geen beter moment is geweest om in grondstoffen te beleggen. De laatste opleving van de grondstofprijzen was aan het begin van deze eeuw, toen de Chinese economie een ongekende groeispurt maakte. Het waren goede tijden voor grondstofbeleggingen, ook omdat er in de jaren negentig te weinig was geïnvesteerd in de sector.

Grondstoffen zijn nog steeds relatief goedkoop (Bron: Schroders)

Maken grondstoffen een comeback?

De afgelopen tien jaar waren grondstoffen uit de mode. In het tijdperk van monetaire verruiming en steeds lagere rentes vloeide het kapitaal vooral naar groeiaandelen in het algemeen en technologieaandelen in het bijzonder. De coronapandemie versterkte deze beweging, omdat online werken belangrijker werd. De waarderingen van technologieaandelen stegen tot recordhoogte. De oorlog in Oekraine en de stijging van de rente maakte een einde aan deze bubbel. Beleggers zoeken weer naar tastbare waarde en vinden deze in defensieve aandelen, maar ook in grondstoffen.

Kredietanalist Zoltan Pozsar van Credit Suisse sprak zelfs van van een nieuwe fase in het monetaire systeem, waarin landen die grondstoffen produceren een belangrijke rol gaan spelen. In een wereld die meer fragmenteert en waar landen meer op zichzelf zijn aangewezen zullen grondstoffen een strategische reserve worden. En dat betekent dat meer landen zullen investeren in alternatieve aanvoerketens en extra voorraden zullen aanleggen. Daardoor krijgen de landen die essentiële grondstoffen bezitten een sterkere machtspositie ten opzichte van landen die deze grondstoffen moeten importeren.

Nieuwe investeringen

Een opwaartse cyclus in grondstoffen volgt op een periode waarin de investeringen in de sector achterblijven. Bij lage grondstofprijzen is het minder aantrekkelijk om te investeren, zoals we de afgelopen tien jaar hebben gezien in olie en gas, maar ook bij andere grondstoffen. Zo zijn de investeringen in kopermijnen tussen 2012 en 2020 met 44% gedaald. De investeringen in olie en gas daalden tussen 2013 en 2020 zelfs met 52%. Veel institutionele beleggers bouwden hun investeringen in deze sector af, omdat het niet paste bij hun ideaalbeeld van duurzaamheid.

Het kenmerk van grondstoffen is dat het veel langer duurt om de productie weer op te schalen. En gaan jaren aan voorbereiding aan vooraf voordat een nieuwe goudmijn of kopermijn in volle productie gaat. Dat betekent dat de prijzen van grondstoffen snel kunnen stijgen als de economie aantrekt en er schaarste ontstaat.

Energietransitie

Aan het begin van deze eeuw zorgde de groei van de Chinese economie voor een nieuwe grondstoffencyclus. De komende jaren kan de politiek gedreven energietransitie een nieuwe grondstoffencyclus veroorzaken. Europa wil minder afhankelijk worden van fossiele brandstoffen, wat betekent dat er veel meer investeringen zullen plaatsvinden in bijvoorbeeld wind en zonne-energie. Daar zijn veel grondstoffen voor nodig, zoals koper en staal, maar ook zilver. Het stimuleren van elektrisch rijden betekent dat de vraag naar grondstoffen als lithium, koper, kobalt, nikkel en zink verder zal toenemen.

Deze energietransitie kan een sterke impuls geven aan de grondstoffenmarkt, maar er zijn ook risico's. Het streven om minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen en meer te investeren in alternatieve energiebronnen leunt sterk op de politiek. Een bijzonder onzekere basis. In een ongunstig scenario, waarin de wereldeconomie in een nieuwe recessie terechtkomt, zal de vraag naar grondstoffen juist dalen. De koperprijs daalt alweer, omdat beleggers rekening houden met een strenger monetair beleid van centrale banken. Ook de prijzen van andere metalen weerspiegelen toenemende onzekerheid over de economie.

Edelmetalen als veilige haven?

Hoewel grondstoffen vanuit historisch perspectief aantrekkelijk gewaardeerd lijken is enige voorzichtigheid nu niet misplaatst. Een nieuwe hausse in grondstoffen vereist sterke economische groei of een succesvolle energietransitie. Nu de economische vooruitzichten verslechteren is dat eerste scenario minder waarschijnlijk geworden. Of de energietransitie dat kan opvangen, dat is nog maar de vraag.

De oorlog in Oekraine heeft laten zien dat grondstoffen van vitaal belang zijn voor onze economie en dat het strategische reserves zijn die landen kunnen gebruiken om macht uit te oefenen. Rusland heeft controle over tal van belangrijke grondstoffen en gebruikt deze positie om de roebel te versterken. Maar of u daar als belegger ook van kunt profiteren, dat is nog maar de vraag. Daarvoor zijn de economische vooruitzichten momenteel te onzeker. In deze onzekere tijden is het wellicht verstandiger om te beleggen in de meest veilige havens, zoals edelmetalen.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.