India zal dit jaar waarschijnlijk voor het eerst meer dan duizend ton goud importeren, zo concludeert de All India Gems & Jewellery Trade Federation. Vorig jaar importeerde India ook al veel goud, toen lag het totale volume op ongeveer 900 ton. De vraag naar goud is dit jaar gestegen door de daling van de goudkoers, waardoor veel koopjesjagers op de markt kwamen.

“Voor de eerste keer houden we rekening met een import van goud die de grens van 1.000 ton in een kalenderjaar zal doorbreken”, zo verklaarde Bachhraj Bamalwa van de All India Gems & Jewellery Trade Federation. “Er wordt meer geïmporteerd omdat men profijt wil halen uit de significante daling van de goudkoers”.

De goudprijs in dollars zakte eerder deze maand naar het laagste niveau in vijf jaar tijd, waardoor de belangstelling voor het edelmetaal is toegenomen. Daar komt bij dat de waarde van de Indiase roepie dit jaar gestegen is ten opzichte van de dollar, waardoor Indiase huishoudens meer goud kopen met hun spaargeld.

Meer import goud

In de eerste negen maanden van dit jaar heeft India volgens de All India Gems & Jewellery Trade Federation al 850 ton goud geïmporteerd. Dat is veel meer dan de 650 ton van dezelfde periode van vorig jaar. “We verwachten een import van 150 tot 200 ton goud in de periode van oktober tot en met december”, zo verklaarde Bamalwa. Door de zwakke oogst verwacht men dit jaar een minder sterk vierde kwartaal, maar desondanks zal het totaal voor het hele jaar waarschijnlijk hoger uitvallen dan vorig jaar.

Vorig jaar importeerde India in het vierde kwartaal nog 300 ton goud, maar toen werd het cijfer opgedreven door goudhandelaren die vreesden voor nieuwe importbeperkingen op goud. Ze legden toen wat meer voorraad aan dan normaal. De importheffing in India is nog altijd 10%, maar er gaan stemmen op om deze heffing wat omlaag te brengen.

In het tweede kwartaal van dit jaar was de Indiase import van goud relatief zwak, maar dat werd meer dan goed gemaakt door een heel sterk derde kwartaal. De daling van de goudprijs in de maand juli gaf wereldwijd een directe stimulans aan de vraag naar goud, zo concludeerde ook de World Gold Council.

India is samen met China verreweg de grootste afzetmarkt voor fysiek goud. In beide landen is de vraag naar het edelmetaal de laatste jaren sterk toegenomen.

India importeert dit jaar voor het eerst meer dan duizend ton goud