• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Hoe zit het met de volatiliteit van goud en Bitcoin?

Datum 28 apr. 2021   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Hoe zit het met de volatiliteit van goud en Bitcoin?

 

De prijs van Bitcoin ging vorige week hard onderuit en verloor vanaf het hoogtepunt ongeveer 20% van haar waarde. Dat lijkt een forse daling, maar dergelijke koersdalingen zijn niet zeldzaam voor de virtuele munt. De afgelopen tien jaar waren er al zestien correcties van meer dan 30%. Daarmee is Bitcoin veel volatieler dan goud en aandelen, want die laten zelden een koersdaling van dergelijke omvang zien. Daarmee lijkt de virtuele munt eerder een speculatieve belegging dan een veilig alternatief voor uw spaargeld. Hoe kunt u daar het meest van profiteren? 

Bitcoin is een relatief nieuwe belegging die de laatste jaren pas echt is doorgebroken bij het grote publiek. Verschillende banken en financiële instellingen hebben nieuwe beleggingsproducten rondom Bitcoin ontwikkeld, waardoor het voor vermogensbeheerders en particulieren makkelijker is geworden om een positie in de virtuele munt aan te houden. Ook komt er binnenkort een termijnmarkt voor Bitcoin, waar handelaren kunnen speculeren op de koers of een positie in de cryptomunt kunnen afdekken. Daarmee wordt Bitcoin langzaam maar zeker een volwaardig financieel instrument.

Volatiliteit goud versus Bitcoin

De afgelopen jaren heeft de virtuele munt een spectaculair rendement behaald, want de koers ging vele malen over de kop. Beleggers moesten daarvoor wel tegen een stootje kunnen, want er waren ook periodes dat de koers hard onderuit ging. In dat opzicht was goud een minder risicovolle belegging, want het edelmetaal liet de afgelopen jaren veel minder volatiliteit zien. Sterker nog, de volatiliteit van goud was de laatste jaren zelfs lager dan die van de S&P 500, de belangrijkste aandelenindex in de Verenigde Staten.

Goud bleek bij uitstek een veilige haven, want aan het begin van de coronacrisis kende het edelmetaal veel kleinere koersschommelingen dan aandelen en Bitcoin. In een maand tijd daalden de aandelenkoersen toen meer dan 30%, terwijl de koers van Bitcoin halveerde. De goudkoers ging op dat moment ook omlaag, maar de zogeheten drawdown bleef toen beperkt. Ook herstelde de koers van het edelmetaal veel sneller dan de koersen van aandelen en Bitcoin. Het goud vervulde dus haar rol als hedge en als diversificatie in de beleggingsportefeuille.

Volatiliteit van Bitcoin, goud en aandelen

Bitcoin leverde meer rendement op dan goud en aandelen, maar kende ook scherpe koersdalingen

Spreiding zorgt voor meer rendement

Beleggen in goud is een manier om uw vermogen te beschermen tegen geldontwaarding, maar er zijn ook periodes waarop het edelmetaal minder goed presteert dan andere beleggingen. Daarom is het altijd aan te raden om uw vermogen te spreiden over verschillende beleggingscategorieën. In een goed gespreide beleggingsportefeuille mag het edelmetaal niet ontbreken, omdat het bescherming biedt tegen geldontwaarding en omdat het doorgaans een positief rendement oplevert bij onrust op de financiële markten.

Voor de optimale verhouding tussen risico en rendement is het verstandig om naast goud ook andere beleggingen te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan een mix van aandelen, vastgoed en cryptovaluta. In een periode met economische groei zullen deze beleggingen waarschijnlijk beter presteren dan het edelmetaal. Leidt het stimulerende beleid van overheden en centrale banken tot een flinke toename van de inflatie, dan zullen edelmetalen daar waarschijnlijk ook van profiteren. Zoekt u een alternatief voor de spaarrekening met negatieve rente, dan is goud door haar relatief lage volatiliteit zeker het overwegen waard.

Disclaimer: Holland Gold geeft geen beleggingsadvies en dit artikel moet dan ook niet als zodanig worden beschouwd. Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst.

De afbeelding boven dit artikel is afkomstig van QuoteInspector en is vrij beschikbaar onder de Creative Commons licentie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines