• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Het westen verliest grip op de goudprijs

Datum 31 aug. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Het westen verliest grip op de goudprijs

 

Een recente verschuiving in de wereldwijde goudmarkt wijst erop dat het Oosten, met name Turkije en China, invloed wint op de goudprijs, wat traditioneel een domein was dat werd gecontroleerd door westerse instellingen. Van eind 2022 tot juni 2023 stegen de goudprijzen met 17%, ondanks stabiele reële rentetarieven en netto verkoop door westerse instellingen.

Dit betwist een langdurige trend waarbij westerse instellingen, vooral in Londen, goudprijzen dicteerden op basis van reële rentetarieven. De verandering kan het groeiende economische belang van het Oosten signaleren en de afwijkende investeringsstrategieën ten opzichte van het Westen.

De westerse invloed vermindert

Bijna een eeuw lang zag de goudmarkt een consistente trend van bovengrondse goudstromen tussen het Westen en het Oosten, afhankelijk van stieren- en berenmarkten. Westerse instellingen gebruikten voornamelijk het 10-jaars TIPS-tarief, dat de verwachte 10-jaars reële rente van Amerikaanse staatsobligaties weerspiegelt, als leidraad om goud te kopen of te verkopen.

Historisch gezien was het westerse institutionele geld de dominante kracht bij het bepalen van de goudprijzen in groothandelsmarkten zoals Londen. De goudhandel in Londen omvatte directe transacties in grote staven, handel via Exchange-Traded Funds (ETF's), en arbitragehandel die profiteerde van prijsverschillen tussen COMEX-futures en Londense spotprijzen.

Er vond echter een significante verschuiving plaats nadat het conflict in Oekraïne uitbrak eind februari 2022. Gegevens tonen aan dat goudprijzen steeds minder gecorreleerd zijn met reële rentetarieven, wat suggereert dat de invloed van Londen op de goudprijs afneemt.

10yeartips-long

De correlatie tussen reële rente en goud (Bron: Gainesville Coins)

Het oosten neemt de leiding

Turkije en China zijn naar voren gekomen als belangrijke spelers die de goudprijs opdrijven. De netto goudinvoer van Turkije bereikte een recordhoogte in januari 2023, toen de Turkse lira devalueerde, waardoor burgers investeerden in goud. China toonde ook sterkere netto importen eind 2022 en begin 2023 dan verwacht.

Bovendien zijn er aanwijzingen dat centrale banken in het Oosten mogelijk stilletjes goud kopen. Dit wordt aangegeven door een discrepantie tussen de driemaandelijkse schattingen van de World Gold Council en wat centrale banken rapporteren aan het IMF.

Conclusie

De nieuw verworven invloed van het Oosten op de goudmarkt kan een grotere verschuiving in de mondiale economische machtsdynamiek aankondigen. Factoren die centrale banken aansporen om goudreserves toe te voegen, zullen naar verwachting doorgaan, wat mogelijk leidt tot een langdurige verandering in hoe goudprijzen worden bepaald. Naarmate het Oosten meer controle krijgt over de goudprijs, zou het metaal een centralere rol kunnen spelen in het internationale monetaire systeem.

De verandering roept een vraag op over de vraag of het Westen de controle over de goudprijzen zal herwinnen of dat dit een blijvende verschuiving is. Het antwoord zal gevolgen hebben, niet alleen voor de goudmarkt, maar ook voor de wereldwijde economische stabiliteit en het beleid.

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

   

Auteur: Jan Nieuwenhuijs

Bron: Gainesvolle Coins