• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €55,805 | Zilver: €673

1:00

Han de Jong: "ECB had rente eerder moeten verhogen"

Datum 18 aug. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Han de Jong:

 

De kans is groot dat de inflatie haar hoogste punt al heeft bereikt en binnenkort weer iets zal dalen. De grote prijsstijging begon vorig jaar oktober, waardoor zal het inflatiecijfer op jaarbasis na oktober waarschijnlijk lager uitvallen. Dat zegt Han de Jong, voormalig hoofdeconoom van de ABN Amro in een interview bij Holland Gold. Hij verwacht dat het gevreesde scenario van stagflatie niet lang zal duren, omdat de werkloosheid dan oploopt en bestedingen zullen dalen. Daardoor is er minder vraag naar goederen en diensten, waardoor de inflatiedruk vanzelf zal afnemen.

Volgens de Jong zijn er nu al tekenen van afnemende prijsdruk zichtbaar. Hij noemt als voorbeeld de tarieven van containervervoer. Tijdens de coronapandemie stegen de gemiddelde tarieven door toenemende vraag en logistieke verstoringen van $1.500 naar $11.000, maar nu zijn ze alweer gedaald tot $6.000. Ook signaleert hij dat de groei van de geldhoeveelheid na een versnelling tijdens de coronapandemie nu weer afvlakt. "In de pandemie is de geldgroei enorm versneld door beleid van centrale banken, dat heeft monetaire brandstof voor het inflatieproces gecreëerd. Nu neemt dat af, dus heb ik ook de hoop dat vanuit die kant het inflatieproces onder druk komt."

Kritiek op ECB

In het gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer spreekt de Jong zijn zorgen uit over de gang van zaken binnen de ECB. Hij verwijst naar een onderzoek, waaruit bleek dat economen die bij centrale banken werken gemiddeld veel positiever zijn over hun beleid dan economen in de academische wereld. Ook bleek uit dat economen die het gevoerde monetaire beleid het meest verdedigden sneller carrière maakten binnen de centrale bank. Dit suggereert dat het monetaire beleid onderhevig is aan group think en dat er misschien niet genoeg ruimte is voor kritische geluiden.

De Jong begrijpt dat de ECB renteverschillen tussen verschillende eurolanden onder controle wil houden, maar is van mening dat de centrale bank daar ook voorwaarden aan had moeten stellen. Dat was wel het geval bij het oude OMT steunprogramma uit 2012, maar niet in het nieuwe TPI programma dat de centrale bank deze zomer aankondigde. Er is dus geen stok achter de deur voor landen als Italië en Spanje om hun begroting op orde te brengen. Ook suggereert de centrale bank met het nieuwe opkoopprogramma dat ze weet wat de juiste rente voor landen hoort te zijn. Dat kan de centrale bank volgens de Jong nooit met zekerheid weten.

Rentebeleid

Volgens de econoom loopt de ECB achter de feiten aan. Tijdens de coronacrisis was de rente te laag en had deze al verhoogd moeten worden toen de economie opkrabbelde. De centrale bank wilde de rente laag houden om sneller bij de inflatiedoelstelling van 2% te komen, maar het gevolg daarvan is dat de inflatie nu veel te hoog is. Destijds deed de centrale bank moeilijk over een paar tienden van een procent, maar nu de inflatie daar vele procentpunten boven ligt houdt de centrale bank vast aan haar standpunt dat dit allemaal tijdelijk is.

Deze laconieke houding ten aanzien van inflatie maakt de ECB minder geloofwaardig, aldus de Jong. Wat ook niet meehelpt is dat de centrale bank zich nu steeds meer bezig houdt met andere zaken als diversiteit, inclusiviteit, duurzaamheid en klimaat. "Belangrijke onderwerpen, maar niet de kerntaak van de ECB."

Klik hier om de video te bekijken