• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Goudvoorraden LBMA naar recordhoogte

Datum 8 sep. 2021   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Goudvoorraden LBMA naar recordhoogte

 

De goudvoorraden in Londen zijn in augustus tot recordhoogte gestegen. Eind vorige maand lag er 9.718 ton goud in de verschillende goudkluizen in Londen, goed voor een marktwaarde van $567 miljard. De zilvervoorraden bleven ongeveer gelijk op 36.567 ton, goed voor een waarde van $28,3 miljard. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat er nog altijd veel vraag is naar het edelmetaal, zowel onder particulieren als onder institutionele beleggers.

De LBMA brengt sinds juli 2016 maandelijks cijfers naar buiten over de totale voorraden goud en zilver in Londen. Het is een belangrijk knooppunt voor de wereldwijde goudmarkt, waar veel centrale banken, goudbanken en beleggingsfondsen edelmetalen bewaren. De afgelopen vijf jaar zijn deze voorraden substantieel toegenomen. Dat komt deels door de toegenomen populariteit van goud-ETF's en deels door goudaankopen van centrale banken en beleggingsfondsen.

Meer vraag naar fysiek goud

Sinds het begin van de coronacrisis zijn de goudvoorraden in Londen met 1.355 ton toegenomen, terwijl de goudvoorraden van ETF's wereldwijd in dezelfde periode met 700 ton zijn gestegen. Een groot deel daarvan ligt opgeslagen in Londen bij bewaarders als HSBC, ICBC Standard Bank en JP Morgan. Deze goudbanken beheren de goudvoorraden van de populairste ETF's. De rest kan worden toegeschreven aan toegenomen voorraden van bullion banks, die goud beheren voor vermogende klanten. Denk bijvoorbeeld aan family offices, beleggingsfondsen en staatsfondsen.

Ook dit jaar is de vraag naar edelmetalen groot. Ondanks het feit dat de goudprijs minder hoog staat dan een jaar geleden blijven veel particulieren fysiek goud kopen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit data van de World Gold Council. Zo kochten spaarders en beleggers wereldwijd in de eerste helft van dit jaar zelfs meer goud dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de coronacrisis begon.

Goudvoorraden in Londen

Zilvervoorraden in Londen

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines