De totale waarde van de Chinese goudvoorraad bereikte in februari een recordniveau van $71 miljard, tegenover $63,75 miljard in januari. De stijging is voor het grootste deel toe te schrijven aan de hogere goudkoers, maar er werd vorige maand ook edelmetaal aan de reserve toegevoegd.

Sinds juni vorig jaar publiceert de Chinese centrale bank maandelijks de omvang van haar goudvoorraad en valutareserve. Uit deze cijfers blijkt dat de Chinezen onafgebroken goud kopen, want iedere maand zagen we een stijging van tien tot twintig ton in de totale goudreserve.

Ook in februari werd er goud aan de kluis toegevoegd. Rekenen we de totale waarde van het goud om naar de goudkoers van eind februari, dan komen we uit op een totale voorraad van 1.788,5 metrische ton of 57,5 miljoen troy ounce. Dat is een toename van 10,5 ton ten opzichte van januari.

China kocht in februari ruim 10 ton goud bij

Marked to market

De Chinese centrale bank hanteert net als de ECB en de centrale banken van Zwitserland en Rusland een waarderingsmethode waarbij de goudvoorraad periodiek geherwaardeerd wordt tegen de actuele goudkoers. Dit in tegenstelling tot de Federal Reserve, die haar claim op goud al decennia lang waardeert tegen een historische koers van $42,22 per troy ounce goud.

China heeft in de tweede helft van vorig jaar 120 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Volgens schattingen van Barclays zal de volksbank van China haar voorraad dit jaar met 215 ton uitbreiden. Tussen 2009 en 2015 voegde de centrale bank al meer dan 600 ton aan haar voorraad toe.

China gaat voor goud

Terwijl de Chinezen edelmetaal aan hun reserves toevoegen bouwen ze hun valutareserve juist af. In februari daalde deze met $28,6 miljard naar $3,2 biljoen, het laagste niveau in meer dan drie jaar tijd. Daarmee stijgt de goudvoorraad als percentage van de totale reserves naar 2,22%, tegenover 1,97% in januari.