De afgelopen dagen zien we een opvallende ontwikkeling: terwijl de goudprijs in euro’s daalt, stijgt deze in dollars. Hoewel deze bewegingen op het eerste gezicht tegenstrijdig lijken, worden ze grotendeels verklaard door de wisselkoers tussen beide valuta’s. Met de aanhoudend sterke vraag naar goud bieden de recente prijsveranderingen een goed moment om te reflecteren op de impact van deze prijsontwikkelingen voor goudbeleggers.
Een vaak onderbelichte factor bij het beoordelen van een portefeuille is de invloed van wisselkoersen. De Forexmarkt, waar valuta’s 24 uur per dag worden verhandeld, beïnvloedt continu de waarde van munten door renteverschillen, economische vooruitzichten en geopolitieke ontwikkelingen.
Omdat goud wereldwijd in dollars wordt geprijsd, heeft de wisselkoers tussen de dollar en de euro directe impact op de prijs voor Europese beleggers. Wanneer de dollar verzwakt, stijgt de goudprijs in dollars, terwijl een sterkere euro de prijs in euro’s laat dalen. Er zijn dan immers minder euro’s nodig om dezelfde hoeveelheid goud (in dollars) aan te schaffen. In deze situatie is een prijsdaling van goud in euro’s vooral een wisselkoers effect en niet noodzakelijk een teken van zwakte in de goudmarkt zelf.
Een zwakkere dollar heeft ook directe gevolgen voor Europa. Grondstoffen die in dollars worden geprijsd, worden duurder, terwijl ze in euro’s juist goedkoper worden. Daarnaast beïnvloedt een zwakke dollar ook de aandelenmarkten: Europese importeurs profiteren van lagere kosten bij een sterke euro, terwijl exporteurs het omgekeerde effect zien.
Bij Holland Gold is al vaker besproken hoe economische factoren zoals een hoge staatsschuld en een stijgend begrotingstekort de dollar op den duur verzwakken. Volgens FX Weekly van ABN AMRO is de huidige daling van de dollar vooral toe te schrijven aan de verwachting van lagere Amerikaanse rentes en onzekerheid over het beleid van Trump. Dit wordt verder versterkt door signalen van een afkoelende economie en aanhoudende inflatiezorgen.
Tegelijkertijd wint de euro aan kracht, mede door Europese plannen voor grootschalige fiscale stimulering. Op 5 maart kondigde Duitsland aan het schuldenplafond te willen loslaten om €500 miljard te investeren in defensie. De financiële markten reageerden hier direct op met een stijging van de rente op Duitse staatsobligaties en daardoor relatieve versterking van de euro.
De dollar-euro wisselkoers. (bron: Google Finance)
Valutamarkten reageren doorgaans snel op economische of geopolitieke schokken, wat zich direct vertaalt naar de goudprijs. Volgens Jeroen Blokland, oprichter van het Blokland Smart Multi-Asset Fund, heeft vooral de zwakkere dollar ervoor gezorgd dat de goudprijs in euro’s flink is gedaald, terwijl de prijs in dollars slechts 1% onder zijn hoogtepunt ligt.
Momenteel ligt de goudprijs in euro’s ongeveer 5,5% onder de all-time-high van €91.837 in februari. Tegelijkertijd is de euro in de afgelopen maand met 5% gestegen ten opzichte van de dollar, terwijl de dollarprijs van goud juist dicht bij een recordhoogte ligt. Deze dynamiek onderstreept de invloed van de wisselkoers op de goudprijzen in beide valuta’s.
Goudprijzen in euro's en dollars.
Naast monetair en fiscaal beleid spelen ook geopolitieke spanningen een belangrijke rol. Eind 2024 versterkte Trump het vertrouwen van beleggers in de dollar. De afgelopen maanden is de dollar echter verzwakt door veranderingen in het marktsentiment rond militaire- en handelsconflicten. Daarnaast blijven centrale banken, met name in landen als China, goud op grote schaal inkopen, wat de goudprijs in dollars verder ondersteunt.
Kortom, renteverschillen, economische verwachtingen en geopolitieke onzekerheid drijven de wisselkoers, waardoor de goudprijs in dollars stijgt terwijl deze in euro’s achterblijft of daalt.
De daling van de goudprijs in euro’s lijkt op het eerste gezicht een correctie, maar is grotendeels het gevolg van wisselkoersbewegingen. Hoewel de vraag naar goud licht is afgenomen, blijft deze historisch sterk, mede door geopolitieke onzekerheid en groeiende interesse van centrale banken.
Ook volgens Jeroen Blokland blijven de fundamenten voor goud op de middellange termijn sterk: "De rente moet omlaag, zeker in Europa, dat nu miljarden wil uitgeven aan defensie, infrastructuur en innovatie, terwijl de begrotingstekorten nu al de pan uit rijzen. Bovendien blijven de inflatierisico’s onverminderd hoog."
De wisselkoers is een belangrijke pilaar is voor het interpreteren van goudbewegingen. Wie goud bezit of overweegt te kopen, doet er goed aan niet alleen naar de goudprijs zelf te kijken, maar ook naar de ontwikkeling van de euro ten opzichte van de dollar, aangezien deze een cruciale factor is in de prijsbepaling.
Factoren zoals rentebeleid, geopolitieke ontwikkelingen en marktsentiment blijven de komende maanden bepalend. Het is daarom essentieel voor beleggers om zowel de goudprijs als de wisselkoers nauwlettend in de gaten te houden.
Wilt u meer weten over goud kopen? Neem dan contact met ons op.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewt Paul Buitink en Yael Potjer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.