De goudprijs bereikte donderdag het hoogste niveau van de week, nadat de Federal Reserve voor de tweede keer in drie maanden de rente verhoogde. De centrale bank verhoogde de rente zoals verwacht met 25 basispunten, naar een bandbreedte van 0,75% tot 1%.

Uit de notulen blijkt dat de centrale bank nog wel een slag om de hand houdt ten aanzien van toekomstige renteverhogingen. Ondanks een verdere groei van de Amerikaanse economie en de daling van de werkloosheid ziet men bij de Federal Reserve nog steeds een aantal onzekere factoren, zoals de impact van het fiscale stimuleringsbeleid van de nieuwe Amerikaanse regering.

Rente verhogen 

In de toelichting op het rentebesluit zei Fed-voorzitter Yellen dat te lang wachten met het terugdraaien van het ruime monetaire beleid van de afgelopen jaren tot gevolg kan hebben dat de inflatie uit de hand loopt. In dat geval zou de Federal Reserve de rente te snel moeten verhogen, wat de financiële markten aanzienlijk kan verstoren. Door nu alvast de rente in kleine stapjes te verhogen hoopt de centrale bank dit negatieve scenario te voorkomen.

De centrale bank verwacht eind dit jaar de rente verhoogd te hebben tot ongeveer 1,4%, zodat deze volgend jaar verder verhoogd kan worden tot 2,1%. Eind 2019 moet de rente terug zijn op een niveau van 3%, wat in historische perspectief overigens nog steeds vrij laag is.

Een stijgende rente zou in theorie ongunstig moeten zijn voor de goudprijs, maar door de hoge schuldenlasten en de oplopende inflatie zien beleggers nog steeds voldoende reden om goud te kopen. Zo lang de reële rente negatief is blijft het edelmetaal een interessante vluchthaven.

Ondertussen blijft de Federal Reserve haar portefeuille van staatsobligaties en hypotheekleningen doorrollen, wat wil zeggen dat ze met de opbrengst van afgeloste leningen nieuw schuldpapier zal opkopen. Deze geldkraan wordt voorlopig niet dichtgeschroefd, waaruit we kunnen concluderen dat het economische herstel toch niet heel sterk is.

Balans Federal Reserve krimpt niet

Goudprijs stijgt

Met de laatste twee renteverhogingen zagen we de goudprijs in de aanloop naar het rentebesluit dalen, om vervolgens weer te stijgen nadat de verhoging daadwerkelijk bekend is gemaakt. Ook in de aanloop naar deze renteverhoging deed goud een stapje terug, want de prijs zakte naar het laagste niveau sinds januari. De goudprijs lijkt nu opnieuw de weg naar boven te hebben gevonden, dus wellicht gaat dit patroon zich opnieuw herhalen.

 

Goudprijs stijgt na renteverhoging Fed (Grafiek via Bloomberg)