De goudprijs steeg donderdag naar het hoogste niveau sinds augustus 2014, nadat de Federal Reserve bekendmaakte dat de rente nog langdurig laag zal blijven. De Amerikaanse centrale bank temperde de verwachting ten aanzien van een mogelijke renteverhoging, terwijl de inflatie verder oploopt.

De goudprijs in dollars schoot met 1,4% omhoog naar $1.310 per troy ounce, terwijl zilver 1,4% meer waard werd en nu $17,73 per troy ounce oplevert. Daarmee blijft de opwaartse trend intact, die een maand geleden nog onderbroken werd door een klein dipje. De Federal Reserve probeerde de markten klaar te maken voor een renteverhoging, maar nu deze wederom op de lange baan geschoven wordt pakt goud de opwaartse beweging weer op.

Vlucht naar veilige havens

Goud en zilver profiteren ook van de onzekerheid rondom de Brexit, het mogelijke vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Het referendum wordt pas op 23 juni gehouden, maar beleggers zijn nu al aan het voorsorteren richting veilige havens als edelmetalen en staatsobligaties. Duitsland kan deze week voor het eerst 10 jaar lenen tegen een negatieve rente, terwijl Zwitserland zelfs 30 jaar geld kan ophalen zonder rente te betalen.

Goud en zilver

De stijgende prijzen van goud en zilver gaan gepaard met een instroom van speculatief geld. Beleggers breiden hun positie in zogeheten exchange traded funds uit, dat zijn beleggingsfondsen die aandelen uitgeven en die goud of zilver als onderpand aanhouden.

De totale voorraad van goud-ETF’s steeg deze week naar het hoogste niveau sinds oktober 2013. De totale positie in zilver staat met 20.227 ton zelfs op het hoogste niveau ooit, zo blijkt uit cijfers van Bloomberg.

Brexit hangt boven de markt

Volgens verschillende analisten en handelaren die door Bloomberg ondervraagd werden kan de prijs van het edelmetaal bij een Brexit verder stijgen tot $1.350 per troy ounce. Maar kiest de meerderheid van de Britse bevolking ervoor om binnen de EU te blijven, dan is ook een prijsdaling richting $1.250 per troy ounce mogelijk. Britse spaarders die zich zorgen maken over de waarde van het Britse pond besluiten steeds vaker goud te kopen. De goudprijs in deze valuta is sinds het begin van dit jaar al met meer dan 30% gestegen. Zilver staat op een vergelijkbaar rendement. 

Goudprijs naar hoogste niveau sinds augustus 2014