• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Goudkoers naar hoogste niveau in drie maanden

Datum 3 jan. 2020   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Goudkoers naar hoogste niveau in drie maanden

Goud begint het nieuwe jaar goed, want de goudkoers bereikte vrijdag het hoogste niveau in drie maanden. Op het moment van schrijven staat de koers op €44.700 per kilo. Daarmee is het edelmetaal nog maar twee procent verwijderd van het all-time high van september. In dollars steeg de goudkoers de afgelopen twee weken met ongeveer $70 naar $1.548 per troy ounce, het hoogste niveau in bijna vier maanden. De prijsstijging is het gevolg van een zwakkere dollar en oplopende geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten.

Vrijdag schoot de goudprijs met 1,86% omhoog als gevolg van een Amerikaanse raketaanval op het vliegveld van Bagdad. Daarbij werd de Iraanse generaal Soleimani gedood. Ook kwam een Iraanse commandant en een aantal militairen om het leven bij deze aanval. Door deze raketaanval dreigt een verdere escalatie in de regio. Deze geopolitieke spanningen zorgen voor een vlucht naar goud. Ook steeg de olieprijs met meer dan 4% als gevolg van deze aanslag.

Goudkoers op het hoogste niveau in drie maanden

Opwaartse trend

Goud heeft historisch gezien een negatieve correlatie met de dollar, wat betekent dat ze vaak in tegengestelde richting bewegen. Sinds december zit de dollar weer in een dalende trend, waar goud van profiteert als alternatieve veilige haven. Zilver volgt deze opwaartse beweging en staat op het moment van schrijven op €525 per kilo. Begin december stond de zilverkoers op iets meer dan €480 per kilo. Over heel 2019 behaalde goud een rendement van 22,7%, terwijl zilver 19,2% in waarde steeg.

De goudprijs steeg in september naar recordhoogte, maar na de aankondiging van nieuwe monetaire stimulering door de ECB en de Fed keerde de rust op de financiële markten weer terug. Daardoor liep de rente op staatsleningen op en leverden edelmetalen een deel van hun winst in. Het bleek een tijdelijke correctie, want in december zijn de prijzen van edelmetalen weer sterk opgelopen.

De goudprijs werd deze week ook ondersteund door een versoepeling van de kapitaaleisen voor Chinese banken. De Chinese centrale bank geeft banken meer ruimte om krediet te verlenen, in de hoop dat daarmee de economie weer aantrekt.

Rentebesluit Fed

Beleggers kijken ook vooruit naar de notulen van het laatste rentebesluit van de Fed, die later vandaag verschijnen. Deze notulen kunnen inzicht geven in de strategie van de Amerikaanse centrale bank ten aanzien van de repomarkt. De afgelopen maanden heeft de Fed ruim $250 miljard aan liquiditeit in de bankensector gepompt om de stabiliteit van het financiële systeem te garanderen. Ook startte de centrale bank in oktober een nieuw opkoopprogramma van $60 miljard per maand. De vraag is hoe lang de centrale bank dit ruime monetaire beleid blijft aanhouden.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines