Goudkoers in euro's naar recordhoogte

De goudkoers bereikte deze week een nieuw record van €1.393 per troy ounce. Afgelopen maandag werd die koers vlak na de opening van de handel al aangetikt en woensdag lag de prijs opnieuw op dat niveau. Beleggers verliezen de hoop op een goede afloop van het handelsconflict en vrezen dat centrale banken daarom opnieuw de geldkraan open zullen draaien.

In dollars gemeten schommelt de goudkoers op het moment van schrijven rond de $1.540 per troy ounce, het hoogste niveau sinds 2013. Daarmee heeft het edelmetaal verschillende weerstandsniveaus doorbroken. Ook zilver maakt een inhaalslag. De prijs van dit edelmetaal steeg de afgelopen twee maanden van €430 naar €530 per kilo. Dat is het hoogste niveau voor zilver sinds april 2017.

Goud versus aandelen

Volgens analist Shyam Devani van Citigroup is het slechts een kwestie van tijd voor de goudkoers door een ander belangrijke weerstand heen breekt. Dat is de ratio van goud ten opzichte van de S&P 500 index. Die ratio ligt nu bijna op het hoogste niveau in jaren. Wordt deze weerstand ook doorbroken, dan kan het edelmetaal volgens hem nog 25% in waarde stijgen ten opzichte van de aandelenmarkt.

Onderstaande grafiek laat zien dat het edelmetaal de laatste jaren relatief goedkoop is geworden ten opzichte van aandelen. Het dieptepunt lag in september 2018, toen de goudkoers een bodem bereikte. Ondanks de prijsstijging van 35% die daarop volgde is het edelmetaal nog steeds niet duur te noemen ten opzichte van de S&P 500 index.

Goud stijgt in waarde ten opzichte van de Amerikaanse aandelenmarkt

Edelmetalen en staatsobligaties

De laatste maanden stijgen de koersen van edelmetalen en staatsobligaties door een vlucht naar veilige havens. De negatieve rente en de spectaculaire stijging van de goudkoers geven aan dat er nog steeds veel onzekerheid is bij beleggers. Niet alleen over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, maar ook over de stabiliteit van het financiële systeem.

Onderstaande grafiek laat zien dat de vlucht naar staatsleningen nu gelijk loopt met een vlucht naar edelmetalen. Daaruit kunnen we concluderen dat de goudmarkt en de obligatiemarkt het eens zijn geworden over het vooruitzicht voor de wereldeconomie.

Het is dan ook niet vreemd dat het Zwitserse UBS Wealth Management als één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld nu somber is geworden over aandelen. De bank raadt haar vermogende klanten aan om een lagere weging van aandelen in de portefeuille aan te houden. Dat gebeurde voor het laatst tijdens de Europese schuldencrisis.

Goudkoers versus Amerikaanse 10-jaars rente