Dat Chinezen en Indiërs veel goud kopen wisten we al, maar ook in Maleisië wint het edelmetaal aan populariteit. Vooral jongeren blijken geïnteresseerd in het edelmetaal en besluiten steeds vaker een deel van hun spaargeld aan te houden in de vorm van gouden munten of een digitale goudrekening.

De Maleisische ringgit is het afgelopen jaar het meest in waarde gedaald van alle Aziatische valuta. Het land is zwaar getroffen door de daling van de grondstofprijzen en de waardedaling heeft ervoor gezorgd dat de inflatie sterk is toegenomen. Uit angst voor een verdere waardedaling van de munt besluiten steeds meer Maleisiërs een deel van hun vermogen om te zetten in fysiek goud.

De Malaysian Insider vertelt het verhaal van Muhammad Syarifuddin Mohd, een 21-jarige student die begin 2014 voor het eerst een gouden munt kocht. Hij wilde sparen voor later, maar hij maakte zich zorgen over een verdere waardedaling van de munt. Daarom besloot hij zijn spaargeld om te zetten in fysiek goud. Daarna wist hij ook mensen in zijn omgeving te overtuigen om goud te kopen.

Vooral jongeren kopen goud

Volgens econoom en financieel expert Shan Saeed zijn het vooral jongeren die geïnteresseerd zijn in goud. Volwassenen geven de voorkeur aan traditionele beleggingen in vastgoed en aandelen, terwijl jongeren juist de voorkeur geven aan het edelmetaal. Dat komt deels omdat ze zich geen vastgoed kunnen veroorloven, maar ook omdat jongeren zich zorgen maken over een stijgende inflatie en een waardedaling van het geld.

Ook in Maleisië dringt bij jongeren het besef door dat het verstandig is om al op jonge leeftijd geld te sparen. Ze sparen bijvoorbeeld om een aanbetaling te kunnen doen voor een eigen huis of om hun studieschuld mee af te lossen. En dat doen ze liever in edelmetaal dan in geld dat snel aan waarde verliest. De ringgit zakte dit jaar naar de laagste koers in zeventien jaar en is de zwakste munt geworden van de Zuidoost-Aziatische regio.

Zekerheid

De afgelopen vier jaar is de vraag naar goud in Maleisië met 20% toegenomen. Ook vastgoed is een vertrouwde vluchthaven geworden. Volgens financieel expert Saeed is daar een logische verklaring voor te vinden: “Men wil zekerheid en dan kunnen goud, zilver en vastgoed je redding zijn in onzekere tijden. Aandelen zijn momenteel erg volatiel en daarom verschuiven beleggers hun vermogen richting vastgoed. De afgelopen vier jaar stopten Maleisiërs 50% meer geld in vastgoed.”