Miljardair George Soros verwacht een daling van de aandelenmarkt en zoekt zijn toevlucht in goud. In het eerste kwartaal verkocht hij een kwart van zijn portefeuille van Amerikaanse aandelen, terwijl hij $264 miljoen investeerde in aandelen van Barrick Gold. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse toezichthouder maandag publiceerde. Met een belang van 1,7% is hij ook meteen de grootste Amerikaanse aandeelhouder van het goudmijnbedrijf. Ook heeft Soros een optie genomen op 1,05 miljoen aandelen in het SPDR Gold Trust, dat beter bekend staat als GLD. Dat is een fonds dat een positie in goud aanhoudt als onderpand voor aandelen.

Soros verkiest goud boven aandelen

Soros verdubbelde zijn inzet op een daling van de S&P 500, de belangrijkste Amerikaanse beursindex. Hij nam een put optie op 2,1 miljoen aandelen van het SPDR S&P 500 ETF, een optie die geld oplevert bij een daling van de Amerikaanse aandelenmarkt. Soros waarschuwde onlangs nog voor de problematische toename van de schulden in China, waarin hij de voorbode ziet voor een nieuwe crisis die te vergelijken is met de financiële crisis van 2008 in de Verenigde Staten.

Soros verwacht een vlucht richting veilige havens, waar ook de mijnbouwsector van zal profiteren. Naast aandelen van Barrick Gold kocht hij in het eerste kwartaal van dit jaar ook een miljoen aandelen van mijnbouwbedrijf Silver Wheaton, dat bij de actuele koers een waarde van $19 miljoen vertegenwoordigt. Bij een stijgende goudkoers kunnen deze aandelen veel meer waard worden.

Techbedrijven uit de portefeuille

Een andere verschuiving binnen de beleggingsportefeuille van Soros is de verkoop van diverse technologiebedrijven. Hij verkleinde zijn positie in Google in het eerste kwartaal van dit jaar van ruim 65.000 naar slechts 6.637 aandelen. Ook verkocht hij begin dit jaar bijna de helft van zijn Facebook aandelen. Een uitzondering is Apple, daar voegde Soros er een paar van aan zijn portefeuille toe.

Soros bouwde gedurende zijn carrière een vermogen van $24 miljard op door steeds veel geld in te zetten op macro-economische trends. In 1992 kreeg hij veel bekendheid, toen hij met succes speculeerde op een devaluatie van het Britse pond. Ook voorzag hij de financiële crisis in de Verenigde Staten in 2007/2008.

George Soros stapt in goud en verkoopt aandelen