Door: Frank Knopers
In het oude Egypte was goud een goddelijk metaal. Denk bijvoorbeeld aan het gouden masker van farao Toetanchamon. Ook gebruikten Egyptenaren het edelmetaal een lange tijd als betaalmiddel, namelijk in de vorm van muntstukken. Gouden en zilveren munten waren tot 1898 het enige betaalmiddel, daarna begon het tijdperk van papiergeld. Maar daarmee is de rol van het edelmetaal nog niet uitgespeeld, want het land heeft haar goudvoorraad dit jaar flink aangevuld.
De centrale bank van Egypte begon de laatste jaren alweer voorzichtig goud te kopen. De goudvoorraad groeide daardoor van ongeveer 76 ton naar 80 ton. Maar dit jaar volgde haar grootste aankoop in decennia, want in februari en maart kocht de centrale bank in totaal 44 ton goud bij. Dat is een toename van meer dan 50%, zoals onderstaande grafiek laat zien. Door deze aankoop en door een stijging van de goudprijs is het aandeel goud in de totale reserves van Egypte sinds begin dit jaar bijna verdubbeld tot 20%.
Egypte voegt 44 ton goud aan reserves toe
Steeds meer landen breiden hun goudvoorraad uit of halen het terug naar eigen land. Het edelmetaal kent geen tegenpartijrisico en is een veilige haven in tijden van geopolitieke en economische onzekerheid. In een tijdperk van hoge inflatie en economische oorlogsvoering is het voor alle economieën belangrijk om wat goud achter de hand te houden.
Landen die vorig jaar veel goud kochten waren Thailand (+90 ton), Hongarije (+63 ton), Brazilië (62 ton) en Singapore (+26 ton). Met de aankoop van 44 ton komt ook Egypte in het rijtje van landen die op grote schaal goud aan hun reserves toevoegen. Het is een wereldwijde trend, waar steeds meer landen aan deelnemen. Vorig jaar bleek uit een enquête van de World Gold Council onder centrale banken dat de helft van hen verwacht dat de totale goudreserves van centrale banken zullen toenemen. Uit dat onderzoek bleek ook dat 21% van de centrale banken plannen heeft meer goud te kopen. Bereiden centrale banken zich voor op een monetaire reset?
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.