• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €57,025 | Zilver: €698

1:00

Dollar stijgt sterk na ‘hawkish’ draai Fed

Datum 31 jan. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Dollar stijgt sterk na ‘hawkish’ draai Fed

 

De Federal Reserve stelde vorige week vast dat de Amerikaanse economie volledige werkgelegenheid heeft bereikt en de inflatie nu het grootste probleem is. Men geeft prioriteit aan het omlaag brengen van de inflatie.

Op de valutamarkten keerden de gebruikelijke correlaties terug: de dollar schoot omhoog ten opzichte van al zijn tegenhangers in de G10 en ten opzichte van de meeste valuta uit opkomende markten. De aandelenkoersen daalden, de spreads op bedrijfsobligaties werden breder en de rendementen op obligaties stegen. De winnaar van vorige week was echter niet de dollar maar de Braziliaanse real, die blijft rallyen door de sterke combinatie van hoge rentes en een lage waardering.

De aandacht zal deze week op de centrale banken gericht blijven. Donderdag komt zowel de ECB als de Bank of England bijeen. Van de laatste wordt opnieuw een renteverhoging verwacht, naar 0,5%. De markten zullen in de uitspraken van Lagarde, die tot nu toe ‘dovish’ zijn geweest, zoeken naar tekenen dat zij begint te schuiven en terugkomt op de belofte om de rente vóór 2023 niet te verhogen. Het wordt een hele drukke week, met woensdag de inflatie in de eurozone van januari en vrijdag, ter afsluiting, het Amerikaanse banenrapport van december. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De ECB is een eenzame dissident, de enige grote centrale bank die ‘dovish’ blijft. Tijdens de bijeenkomst aanstaande donderdag zal deze opstelling opnieuw op de proef worden gesteld. De handel zal elke uitspraak van voorzitter Lagarde onder de loep nemen om te zien of de aanhoudende inflatie in de eurozone haar op andere gedachten heeft gebracht. Voorafgaand aan de bijeenkomst worden de flash-inflatiecijfers van januari gepubliceerd. Wij verwachten een beperkte terugval van de inflatieniveaus nu een btw-verhoging in Duitsland in 2020 uit de jaarvergelijking valt. We gaan ervan uit dat de opwaartse trend zal blijven bestaan en de cijfers nog steeds ver boven de eigen prognoses van de ECB zullen liggen.

Britse pond

Met de aanhoudende steun van de eigen centrale bank, die relatief ‘hawkish’ is, wist het Britse pond de druk van de dollar vorige week behoorlijk goed te weerstaan. De markten verwachten nu al een volledige 1% aan renteverhogingen in dit jaar. Wij verwachten de eerste tranche hiervan aanstaande donderdag bij de bijeenkomst van de Bank of England, in de vorm van een renteverhoging van 0,25%. Ook zal er de nodige aandacht zijn voor de gevolgen van de aantijgingen tegen de regering van Boris Johnson, die haar eigen coronaregels zou hebben geschonden, maar wij denken nog steeds dat dit niet veel invloed op de FX-markten zal hebben, zelfs niet als de premier zou worden vervangen.

Amerikaanse dollar

De deral Reserve heeft alle redenen benoemd voor een vrij agressieve aanscherping van het monetaire beleid volgende week: een economie met volledige werkgelegenheid, een sterke vraag, en snel oplopende inflatiedruk. Nog belangrijker is dat de Fed ook de deur heeft opengezet naar nóg agressievere renteverhogingen dan de markt momenteel heeft ingeprijsd, als de nieuwe cijfers daar aanleiding toe geven. Deze week zal de aandacht uitgaan naar het banenrapport, maar wij zijn geneigd om die cijfers buiten beschouwing te laten. De disruptie door omikron kan een bedrieglijk zwak cijfer opleveren, maar volgens ons zullen zowel de markten als de Fed verder kijken dan dit cijfer. Men zal op de post-omikroncijfers van februari wachten.

 

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl