• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.089 | Zilver: €707

1:00

Dollar schiet omhoog na inflatieverrassing in VS

Datum 19 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Dollar schiet omhoog na inflatieverrassing in VS

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Ook in juni blijkt de inflatie in de VS zijn hoogste stand nog niet te hebben bereikt. Na dit vervelende nieuws schoot de koers van de dollar omhoog, maar de euro bood flink weerstand en hield vast aan het psychologisch belangrijke pariteitsniveau.

De munt brak daar even doorheen en wist de week boven dit niveau af te sluiten. De markten beginnen nu de mogelijkheid in te prijzen dat de Federal Reserve de rente bij zijn volgende bijeenkomst met een vrijwel ongeëvenaarde 100 basispunten verhoogt. Het is wel weer een beetje geruststellend dat risicoactiva als aandelen en valuta uit opkomende markten de week vlak of ietsje lager wisten af te sluiten.

Iedereen kijkt nu uit naar de ECB-bijeenkomst van donderdag. Een renteverhoging van 25 basispunten is al voorgeprogrammeerd en de markten prijzen een kans van 10% op een verrassing van 50 basispunten in. Dit betekent dat er wat ruimte is voor appreciatie als de ECB besluit om de markten op te schudden. Ook de Bank of Japan komt bijeen. Verwacht wordt dat deze de vreemde eend in de bijt blijft en vasthoudt aan een uiterst accommoderend monetair beleid zoals dat ook vóór de inflatie werd gevoerd. Het wordt een hele drukke week, want we krijgen ook nog eens de inflatiecijfers uit het VK (dinsdag) en de belangrijkste PMI-indicatoren voor juli uit de meeste grote economieën. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

Het economische nieuws uit de eurozone was vorige week wisselend. Het aantal voertuigregistraties daalde sterk, maar de industriële productie in mei was een positieve verrassing. De markten negeerden deze ‘second-tier’ rapportages volledig. Men is gericht op twee belangrijke gebeurtenissen. Dinsdag komt de ECB bijeen, en op diezelfde dag zou de Nord Stream gaspijpleiding weer gas moeten gaan leveren. De handel kan hierdoor behoorlijk volatiel worden. De markt gaat ervan uit dat de rente met 25 basispunten wordt verhoogd. Dit biedt de ECB een kans om de markten te verrassen en zijn geloofwaardigheid met betrekking tot inflatiebestrijding een beetje te herstellen. Misschien nog wel belangrijker dan de beleidswijziging zelf wordt de mate van unanimiteit over de toolkit ter bestrijding van financiële fragmentatie – een eufemisme voor het opnieuw beginnen met de aankoop van zwakke obligaties uit perifere landen met nieuw gedrukte euro’s. Het wordt voor de gemeenschappelijke munt een van de drukste handelsweken sinds maanden.

Britse pond

De economische cijfers van mei die vorige week in het VK werden gepubliceerd, waren solide, maar het Britse pond had daar niet veel aan. De koers van de munt daalde vorige week ten opzichte van al zijn G10-tegenhangers, met uitzondering van de Japanse yen. De CPI’s van woensdag zullen waarschijnlijk opnieuw de hoogste in tientallen jaren zijn. In combinatie met de ‘hawkishness’ die lijkt door te schemeren in recente uitspraken van vertegenwoordigers van de Bank of England zou dit onze verwachting bevestigen dat de rente in augustus met een ‘dubbele’ 50 basispunten wordt verhoogd. Het arbeidsmarktrapport van deze week zal ook duidelijk maken in hoeverre er bij de loonvorming sprake is van tweede-ronde-effecten van de inflatie. De PMI-indicatoren voor economische activiteit zullen deze hele drukke week afsluiten. De consensus is dat alle indicatoren veilig op een niveau zullen blijven dat op economische groei wijst.

Amerikaanse dollar

Na het PCE-rapport van vorige maand was de hoop ontstaan dat de inflatie in de VS haar hoogste punt heeft bereikt, maar die hoop werd de kop ingedrukt toen het CPI-rapport van juni opnieuw een vervelende verrassing opleverde. Toch denken wij dat renteverhogingen van meer dan 75 basispunten onwaarschijnlijk zijn en dat de markten te hard van stapel lopen met het inprijzen van een kans daarop. De verzengende rally van de dollar begint volgens ons vatbaar te worden voor een correctie van die verwachtingen. Deze week worden alleen minder belangrijke cijfers gepubliceerd en zullen de ogen op andere valuta gericht zijn, en dan met name op de euro. De handel in de dollar zal voor de verandering eens bepaald worden door ontwikkelingen elders.

 

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.