• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.593 | Zilver: €725

1:00

Deutsche Bank erkent manipulatie goudprijs en zilverprijs

Datum 15 apr. 2016   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud

Deutsche Bank heeft een schikking getroffen voor het manipuleren van de zilverprijs, zo schrijft Reuters. Ook geeft de bank toe dat de goudprijs jarenlang door een klein groepje banken gemanipuleerd werd, waaronder Deutsche Bank. Daarmee krijgen zilverbeleggers eindelijk hun gelijk, nadat ze jaren door de Amerikaanse toezichthouder aan het lijntje gehouden werden. Ook opvallend is dat Deutsche Bank de aanklagers gaat helpen, door meer informatie te delen over andere banken die aangeklaagd zijn voor het manipuleren van de edelmetalen.

In 2014 spande een groep zilverhandelaren een rechtszaak aan tegen Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia en HSBC. Volgens de handelaren misbruikten deze banken hun machtspositie in de zilvermarkt, door posities in te nemen tijdens de fixing van de zilverprijs. De banken wisten van tevoren wat de zilverprijs zou gaan doen en konden op basis van die voorkennis oneerlijke winsten behalen ten koste van beleggers.

Deutsche Bank treft schikking

Deutsche Bank is de eerste bank die bereid is een schikking te treffen met gedupeerde beleggers, waarmee ze zich in feite schuldig heeft verklaard aan het manipuleren van de zilverprijs. HSBC en Nova Scotia hebben dat nog niet gedaan en weigerden de pers van commentaar te voorzien. Toch ziet het er naar uit dat ook deze banken een schikking zullen treffen. Deutsche Bank heeft namelijk aangegeven de aanklagers te zullen helpen, door belastend bewijsmateriaal vrij te geven.

Goudprijs en zilverprijs werden gemanipuleerd

Kort nadat de eerste berichten naar buiten kwamen over deze schikking van Deutsche Bank kwamen er ook nieuws naar buiten over de goudprijs manipulatie. Ook daarin wil Deutsche Bank nu een schikking treffen met de gedupeerde beleggers.

Het is opvallend dat Deutsche Bank opeens een draai maakt en toegeeft dat de goudprijs en zilverprijs jarenlang gemanipuleerd werden. Ook is het een overwinning voor de GATA, de organisatie die al jaren bewijsmateriaal verzamelt om de manipulatie van goud en zilver aan het licht te brengen.

In 2014 trok Deutsche Bank zich al terug uit de goudprijs fixing en een jaar later nam de bank ook afscheid van de over the counter goudhandel in Londen. Verschillende toezichthouders namen de goudmarkt destijds al onder de loep, omdat er het vermoeden bestond dat de markt gemanipuleerd werd.

CFTC

Met deze schikking wordt ook de Amerikaanse financiele toezichthouder, de Commodities and Futures Trading Commission (CFTC) in verlegenheid gebracht. Zij verklaarden in september 2013, na vijf jaar onderzoek te hebben gedaan, dat er geen bewijs was van manipulatie in de zilvermarkt. Nu blijkt het tegendeel waar te zijn.