Vorige week schreven we op Hollandgold dat er geen sprake is van een dreigend tekort aan goud in de Comex. Daarmee weerlegden we de hardnekkige geruchten dat er bijna geen goud meer zou zijn voor fysieke uitlevering. Onze analyse wordt bevestigd door de CPM Group, een consultancybureau dat gespecialiseerd is in de markt van grondstoffen en edelmetalen.

In een kort verslag schrijven ze dat de goudvoorraad van de Comex in historisch perspectief juist relatief hoog is. Wanneer je de volledige voorraden (Registered + Eligible) afzet tegen de ‘open interest’ zie je dat er in historisch perspectief relatief nog steeds veel goud beschikbaar is. Ook wanneer de voorraden worden afgezet tegen de fysieke uitlevering blijkt dat er geen sprake is van een ongekende krapte in de goudmarkt.

Geen tekorten

De CPM Group schrijft in haar marktcommentaar dat dit geen nieuw fenomeen is. Ook in augustus 2013 werd er in de blogosphere al volop gespeculeerd over tekorten en dreigende leveringsproblemen bij de Comex. De CPM Group bracht destijds ook al een nieuwsbericht naar buiten om de geruchten te ontkrachten.

De CPM Group schrijft in haar marktcommentaar dat goud op dit moment en tegen de huidige prijs een uitstekende belegging is voor de langere termijn. Maar op de korte termijn hoeven we volgens het consultancybureau niet te rekenen op een grote stijging van de goudkoers.

De CPM Group is zeer kritisch over partijen in de goudmarkt die de onjuiste geruchten over de Comex de wereld in brachten als reden om goud te kopen. Dit is wat ze schrijven in hun marktcommentaar.

“Met de prijsdaling van goud en andere edelmetalen en de aanhoudende zwakte in de markt zijn sommige goud marketing groepen nog wanhopiger geworden in het overtuigen van beleggers om goud te kopen. Ze hebben misleidend marktcommentaar aangegrepen om de suggestie te wekken dat de goudprijs zou gaan ‘exploderen’, omdat er sprake zou zijn van fundamentele schaarste in de markt. Dit is een van de onjuiste verhalen die gebruikt worden om de goudmarkt omhoog te praten.”

Klik voor een grotere versie (Bron: CPM Group)

Klik voor een grotere versie (Bron: CPM Group)