Ook in China heeft de stijging van de goudkoers een run op beleggingsgoud ontketend, zo verklaarde een woordvoerder van de World Gold Council tegenover Reuters. Dit jaar was de belangstelling voor goudbaren en gouden munten in China zelfs groter dan voor sieraden, een uitzonderlijke situatie.

De goudprijs is dit jaar al meer dan 11% gestegen en stond eind vorige week zelfs op het hoogste niveau in een jaar tijd. Daarmee is het de best presterende asset na een lange periode waarin het edelmetaal steeds goedkoper werd.

China was vorig jaar de grootste afzetmarkt voor beleggingsgoud met een totale vraag van 201 ton. De crash van de aandelenmarkt en de waardedaling van de yuan gaven Chinezen vorig jaar extra reden tot goud kopen. Ook dit jaar zet de opwaartse trend in de goudmarkt door, zo verklaarde Roland Wang van de World Gold Council in China tegenover Reuters:

“We zagen de afgelopen anderhalve maand een zeer robuuste investeringsvraag naar goud. De goudkoers moet de stijgende lijn echter blijven vasthouden, want dat bepaalt de toekomstige aankopen van beleggers. Chinezen kopen goud als ze denken dat de prijs gaat stijgen.”

Minder sieraden, meer goudbaren

Normaal gesproken komt slechts 20% van de totale Chinese vraag naar het edelmetaal voor de rekening van munten en baren, het grootste deel wordt verhandeld in de vorm van juwelen. Vorig jaar daalde de vraag naar juwelen in China volgens de cijfers van de World Gold Council met 1% naar 783,5 ton.

De vertraging van de Chinese economie en de sombere vooruitzichten verschuift de vraag van juwelen naar beleggingsgoud. De Chinese middenklasse en de lagere inkomens hebben door de verslechterde economische situatie minder geld om sieraden te kopen, met als gevolg dat ook een toenemend aantal juweliers in China in de problemen is gekomen.

Vermogende Chinezen zien de huidige omstandigheden juist als reden om meer munten en baren te kopen. Dat wordt ook bevestigd door de World Gold Council. “De vraag naar juwelen heeft wat last van de economische tegenwind. We hebben meer vertrouwen in de investeringsvraag dan in de vraag naar juwelen”, zo verklaarde Wang. Hij verwacht dat de vraag naar het edelmetaal dit jaar stabiel zal zijn.

Chinezen kopen goud door stijging goudkoers