China wil de procedures om goud te importeren vereenvoudigen, zodat het makkelijker wordt om goud uit het buitenland te importeren. In China mogen alleen banken die een speciale licentie hebben goud importeren, waarbij ze voor iedere lading goud om toestemming moeten vragen. Dat laatste gaat veranderen, want met een nieuw type vergunning kunnen goudhandelaren die veel volume verhandelen voortaan maximaal twaalf zending tegelijk afhandelen.

De nieuwe regels gelden vanaf 1 juni en hebben betrekking op de goudhandel in Beijing, Shanghai, Guangzhou, Qingdao, Nanjing en Shenzhen. In de praktijk betekent het dat de hoeveelheid papierwerk en administratie sterk verminderd kan worden, zo verklaarde Jiang Shu van Shandong Gold Financial Holdings Capital Management tegenover Bloomberg.

“In het verleden moesten importeurs bij de centrale bank om een importquotum vragen en vervolgens voor ieder pakket goud een rapport opmaken en dat registreren bij de centrale bank.”

In de toekomst wordt dat een stuk eenvoudiger, omdat importeurs dan meerdere importen van goud in één keer kunnen registreren.

Chinese goudmarkt

De vraag naar goud in China is de afgelopen jaren sterk toegenomen, omdat de economie groeit en de inkomens stijgen. Dat spoort Chinezen aan meer gouden sieraden, goudbaren en munten te kopen. De vraag naar goud is veel groter dan het aanbod, met als gevolg dat China op jaarbasis bijna duizend ton van het gele metaal moet importeren uit het buitenland.

Ook de centrale bank van China blijft goud kopen. De centrale bank ziet het edelmetaal als vorm van diversificatie en voegt daarom maandelijks enkele tonnen goud aan haar reserves toe. Op dit moment heeft het land overigens nog maar 2% van haar totale reserve in het gele metaal.

De Chinese goudmarkt blijft zich in een hoog tempo ontwikkelen. China lanceerde op 19 april haar eigen goudprijs fixing en onlangs schreven we op Hollandgold over het handelsplatform dat China en Rusland willen opzetten om gemakkelijker goud te kunnen verhandelen. En dat gebeurt steeds meer, want de Russische VTB Bank is voornemens jaarlijks 100 ton goud naar China te exporteren.