China voegt bijna 12 ton goud aan reserves toe

China heeft in januari opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd. De centrale bank kocht de afgelopen maand 11,8 ton goud bij, nadat ze in december ruim 10 ton aan de voorraad had toegevoegd. Met deze aankoop brengt het land haar goudreserve naar 1.864 metrische ton, goed voor een marktwaarde van bijna $79 miljard. Dat lijkt veel, maar in verhouding tot de totale reserves van de Chinese centrale bank is het maar een paar procent.

China heeft haar goudreserve sinds de eeuwwisseling stapsgewijs uitgebreid van minder dan 400 ton naar ruim 1.800 ton. Ook promoot China het bezit van goud onder de eigen bevolking. Even leek het erop dat de centrale bank was gestopt met goud kopen, want in de periode van oktober 2016 tot december vorig jaar veranderde de goudvoorraad niet. Waarom China nu weer actief is op de goudmarkt kunnen we alleen maar gissen, want een officiële persverklaring ontbreekt. Mogelijk hebben de verslechterde handelsbetrekkingen tussen China en de Verenigde Staten daar een rol in gespeeld.

China en Rusland kopen goud

Zowel China als Rusland hebben de afgelopen jaren op grote schaal edelmetaal gekocht. Geen enkele andere centrale bank kocht op een dergelijke schaal edelmetaal bij. Het is niet alleen een afspiegeling van toenemende rijkdom in deze landen, ook is het een manier om meer spreiding aan te brengen in de reserves. China heeft sinds het begin van de eeuw veel reserves opgebouwd door veel goederen te produceren voor de rest van de wereld. Rusland profiteerde van stijgende prijzen en een toenemende vraag naar olie en gas.

China heeft niet alleen de hoogste goudproductie ter wereld, ook is het land de grootste importeur van het edelmetaal. Deze afzetmarkt zal de komende jaren waarschijnlijk verder groeien, naarmate meer Chinezen toetreden tot de middenklasse. In China is het gebruikelijk om gouden sieraden en beleggingsgoud te kopen als alternatieve vorm van spaargeld. Het edelmetaal is relatief waardevast in vergelijking met de yuan.

China en Rusland blijven goud kopen