De centrale bank van China heeft de afgelopen maand 16 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het Chinese State Administration of Foreign Exchange (SAFE). De totale goudvoorraad had eind augustus een omvang van ruim 1.693 ton, wat omgerekend naar de goudprijs van eind augustus een waarde van bijna $61,8 miljard vertegenwoordigt. In juli voegde de Chinese centrale bank al meer dan 19 ton goud aan haar reserves toe.

China geeft openheid goudvoorraad

De Chinese centrale bank maakte in juni opeens de omvang van haar goudvoorraad bekend, nadat ze er vijf jaar lang zeer geheimzinnig over had gedaan. Van april 2009 tot en met juni 2015 kochten de Chinezen in totaal 604 ton goud, omgerekend bijna honderd ton per jaar. Sindsdien geeft de centrale bank iedere maand een statusupdate, want in juli kwam er 19 ton goud bij en in augustus werd er nog eens 16 ton van het gele metaal aan de reserves toegevoegd.

China heeft de afgelopen jaren veel goud gekocht (Bron: World Gold Council)

China waardeert goud naar marktwaarde

Met het publiceren van de goudvoorraad heeft China ook een andere waarderingsmethode toegepast. Met ingang van juni waardeert China de goudreserve maandelijks naar de actuele goudprijs. Onderzoek van FOFOA leert ons dat de Chinese centrale bank daarvoor de laatste Londen fixing van de maand gebruikt.

We weten dat China de goudvoorraad naar de marktprijs waardeert, omdat de waarde van het goud in juli daalde, terwijl het volume met 19 ton was toegenomen. Was de goudreserve in juni nog $62,4 miljard waard, een maand later was dat door de daling van de goudprijs gezakt tot $59,24 miljard.

Het volgende overzicht van de Chinese centrale bank laat zien dat de waarde van de goudreserve in augustus weer is toegenomen, deels door de stijging van de goudprijs en deels door het toevoegen van 16 ton goud aan de reserves. We hebben deze cijfers voor u doorgerekend, zie onderstaande tabel.

De Chinese goudvoorraad groeide naar meer dan 1.693 ton (Bron: SAFE)

China blijft goud kopen

Nu China openheid geeft over de goudreserve hoeven we er niet langer meer over te speculeren. Het land heeft de afgelopen jaren vrijwel onafgebroken goud gekocht en zal dat waarschijnlijk nog wel even blijven doen. In verhouding tot de totale valutareserves en in verhouding tot de omvang van de economie heeft het land nog steeds relatief weinig goud. Komt er een reset van het internationale monetaire systeem, dan wil China daar een sterkere positie in hebben. En dat betekent dat het land nog meer goud zal kopen.

China voegt 16 ton goud aan reserves toe