• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €56.171 | Zilver: €674

1:00

Centrale banken versterken goudreserves in juli 2023

Datum 6 sep. 2023   Categorieën Categorieën: Beleggen in goud
Centrale banken versterken goudreserves in juli 2023

 

Centrale banken hebben hun positie als netto goudkopers gehandhaafd, door in juli een aanzienlijke 55 ton toe te voegen aan hun reserves. Hoewel er een kleine dip was in de maandelijkse groei, voornamelijk veroorzaakt door een verlate registratie van een 30-ton aankoop door de Centrale Bank van Libië in juni, blijft de langdurige trend van groeiende goudreserves stabiel.

Twee belangrijke punten sprongen in het oog bij de activiteiten in juli: ten eerste hebben relatief weinig banken hun goudvoorraden aangepast; en ten tweede, degenen die dat wel deden, hebben aanzienlijke transacties uitgevoerd.

Central banks remained net buyers in July.png2

Centrale banken bleven in juli nettokopers (Bron: IMF)


Grote Kopers: China en Polen Leiden de Weg

De People's Bank of China (PBoC) nam opnieuw de toppositie in als de grootste koper en voegde 23 ton toe gedurende de maand, waardoor het zijn positie als grootste koper van het jaar verstevigde met een totaal van 126 ton. Sinds de bank in november begon met het regelmatig rapporteren van goudaankopen, heeft de PBoC 188 ton gekocht, waardoor het totale reserves naar 2.136 ton zijn gestegen.

De Nationale Bank van Polen was ook een prominente koper en voegde 22 ton goud toe aan haar reserves in juli. Door deze aankoop zijn de totale goudreserves van Polen gestegen naar 299 ton. Juli was de vierde maand op rij waarin Polen netto goud aankocht. Gedurende deze vier maanden heeft Polen in totaal 71 ton goud aan haar reserves toegevoegd. Het land is nog maar 29 ton verwijderd van het behalen van haar doel om de goudreserves met 100 ton te vergroten.

Buying and selling was limited in July, but volumes were sizeableDe aan- en verkoop was in juli beperkt, maar de volumes waren aanzienlijk (Bron: IMF)


Andere Kopers en Verkopers

De Centrale Bank van Turkije hervatte haar goudaankopen en kocht in juli 17 ton bij. In juni was de bank al overgestapt op netto aankopen met een toevoeging van 11 ton. Ondanks deze recente aankopen blijft Turkije op jaarbasis een netto verkoper, voornamelijk door aanzienlijke verkopen tussen maart en mei. Ook Qatar heeft zijn goudreserves uitgebreid met een aankoop van 3 ton. Singapore en Tsjechië hebben eveneens hun reserves verhoogd, met elk een aankoop van 2 ton goud.

Toekomstige Trends: Rusland en Potentiële Verkopen

Begin augustus maakte Rusland bekend dat het van plan is om weer te starten met de aankoop van buitenlandse valuta en goud, al zijn de specifieke details over timing en omvang nog onduidelijk. In juli waren er minder goudverkopende dan goudkopende centrale banken, maar de verkoopvolumes waren desondanks aanzienlijk. De Centrale Bank van Oezbekistan deed 11 ton goud van de hand. De Nationale Bank van Kazachstan verkocht 4 ton en Kazachstan heeft openlijk gecommuniceerd over zijn intentie om de goudreserves aan het eind van het jaar verder te reduceren.

Conclusie

Na zware verkopen, voornamelijk vanuit Turkije, hebben de maandelijkse netto aankopen zich in juni en juli opnieuw gevestigd. De kracht van de vraag naar goud door centrale banken is onmiskenbaar en is een sector die nauwlettend in de gaten gehouden moet worden. 

 

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

   

Bron: World Gold Council
Auteur: Krishan Gopaul