De centrale bank van Tsjechië zal de komende jaren meer goud en aandelen aan haar reserves toevoegen. Dat is althans het voornemen van Aleš Michl, de toekomstige gouverneur van de centrale bank. In een interview met de Tsjechische financiële nieuwssite Ekonom zegt de 44-jarige Michl dat hij op die manier meer rendement wil maken met de reserves van de centrale bank. 'Het is beter om bezittingen te hebben dan een berg schuldpapier', aldus de centraal bankier.
Aan ambitie ontbreekt het niet, want de nieuwe centraal bankier, die vanaf juli aan de slag gaat, wil de goudvoorraad van het land vertienvoudigen. Daarmee volgt hij het voorbeeld van landen als Polen en Hongarije, die de laatste jaren ook aanzienlijke hoeveelheden goud hebben gekocht. Polen verdubbelde haar goudvoorraad in 2019 naar 228 ton, terwijl Hongarije haar goudvoorraad vorig jaar verdrievoudigde tot bijna 95 ton. Michl wil ook meer aandelen in de reserves van de centrale bank opnemen. Uit het interview:
"Ik zal voorstellen om de komende jaren het belang in aandelen te verhogen van de huidige 16% naar een niveau van 20% of meer. De centrale banken van Zwitserland en Israël en grote staatsfondsen zoals die van Noorwegen doen dat ook. Ik zal ook voorstellen om meer goud te kopen, van 11 ton naar 100 ton of meer. Dat moet geleidelijk gebeuren over de komende jaren. Goud is goed voor diversificatie, omdat het geen correlatie heeft met aandelen."
Michl is sinds december 2018 werkzaam bij de centrale bank van Tsjechië. Sindsdien heeft hij gezien hoe verschillende landen in de regio goud aan hun reserves hebben toegevoegd. En dat pakte goed uit, want de goudprijs is de laatste jaren significant gestegen. Door de lage rente is het bovendien veel aantrekkelijker geworden om edelmetaal als reserve aan te houden in plaats van laag renderende staatsobligaties. Bovendien kent een goudvoorraad geen tegenpartijrisico en een lage correlatie met andere beleggingen.
Tsjechië heeft momenteel een goudvoorraad van 10,9 ton, relatief weinig voor een Europees land met 10,7 miljoen inwoners. Ter vergelijking, Nederland heeft een goudvoorraad van 612,5 ton op een bevolking van 17,4 miljoen inwoners. Ook de centrale banken van Polen en Hongarije hebben inmiddels veel meer edelmetaal per hoofd van de bevolking dan Tsjechië. Ook ten opzichte van de totale reserves is het aandeel goud momenteel marginaal met slechts 0,4%.
Goudmarktanalist Ronan Manly dook in de archieven en ontdekte dat Tsjechië in 1998 een groot deel van haar goudvoorraad heeft verkocht. De centrale bank dumpte toen 54 ton tegen een bodemprijs op de markt, omdat het edelmetaal niet meer zou voldoen aan de liquiditeitsbehoefte van de centrale bank. De goudprijs lag toen rond de $300 per troy ounce. Nu kan de centrale bank het weer terugkopen tegen een veel hogere koers van ongeveer $1.850 per troy ounce.
In het interview met Ekonom zei Michl dat hij niet van plan is de rente te verhogen om de hoge inflatie te bestrijden. De inflatie is volgens hem het gevolg van aanbod gerelateerde factoren, waar de centrale bank geen invloed op kan uitoefenen. "De Tsjechische centrale bank zou dit moeten communiceren als een uitzondering op de inflatiedoelstelling."
Michl verwacht dat de inflatie in juli op ongeveer 15% zal pieken. Daarna zal het nog twee jaar duren voordat de inflatie weer terug is op de doelstelling van 2%. Zijn voornemen om de rente niet te verhogen zette de koers van de Tsjechische kroon onder druk, omdat de markt eerder nog anticipeerde op een renteverhoging. De vertrekkend centraal bankier Jiří Rusnok heeft de rente sinds augustus vorig jaar flink verhoogd in een poging de inflatie in toom te houden.
Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.