Actuele koersen (kg):
Goud €59.737
Zilver €729
    

Beleggers vluchten naar veilige havens uit angst voor recessie

Joris Beemsterboer

 

De eerste helft van 2022 werd vorige week passend afgesloten met een keiharde afstraffing van risicoactiva. De valutamarkten worden momenteel bepaald door de angst voor een recessie, en veel minder door het beleid van centrale banken of renteverschillen. De dollar heeft hiervan geprofiteerd. Ook vorige week was dit duidelijk te zien.De aandelenkoersen vielen terug en de rentes op staatsobligaties daalden sterk, terwijl de koers van de greenback scherp steeg ten opzichte van al zijn belangrijke tegenhangers, met uitzondering van de Zwitserse frank en de Japanse yen.

Deze laatste lijkt een comeback te willen maken als veilige haven. De koersen van valuta uit opkomende markten daalden ten opzichte van de dollar, maar hielden ten opzichte van de Europese valuta grotendeels stand. Het lijkt erop dat sommige beleggers tot aankoop van deze valuta worden verleid door bestaande onderwaarderingen en enorme, voor deze valuta gunstige, renteverschillen.

De sterke toename van de angst voor een recessie is volgens ons ongegrond. Het Amerikaanse banenrapport van deze week wordt daarom heel belangrijk. Wij verwachten dat het opnieuw een sterk rapport zal zijn, met meer dan trendmatige banengroei, een werkloosheid die lager is dan ooit en een gezonde stijging van de nominale lonen. Dit alles zou de angst iets moeten verlichten. Daarnaast worden deze week de notulen van de laatste bijeenkomsten van de Federal Reserve en de ECB gepubliceerd. Die zouden meer duidelijkheid moeten geven over het compromis dat centrale bankiers sluiten tussen het in bedwang houden van de inflatie en het risico van een sterke stagnatie van de economie. Hieronder de belangrijkste valuta in detail:

Euro

In de VS zijn er aanwijzingen dat de inflatie zijn hoogtepunt heeft bereikt, maar in de eurozone is dat nog niet het geval, deels omdat de energieprijzen hier meer invloed hebben en deels omdat de economische cijfers hier in het algemeen achterlopen op de actualiteit. De ontwikkeling van het kerncijfer viel vorige week een beetje mee. Dit was volledig te danken aan eenmalige overheidsmaatregelen in Duitsland. In Spanje liep de inflatie in de dubbele cijfers, wat voor slechte krantenkoppen zorgde. Positiever was de daling van het werkloosheidspercentage naar een nieuw dieptepunt. Dit viel vrijwel niemand op. Een verhoging van 25 basispunten bij de volgende bijeenkomst is zo goed als zeker, en bij de bijeenkomst daarna wordt een verhoging van 50 basispunten verwacht. Wij denken dat bij de huidige niveaus al veel slecht nieuws in de koers van de gemeenschappelijke munt is ingeprijsd, en dat er ruimte is voor een behoorlijke rebound als en wanneer de risicoactiva zich stabiliseren.

Britse pond

De meeste economische cijfers uit het VK waren vorige week zoals verwacht, maar er was één opvallende en zorgwekkende uitzondering: het tekort op de lopende rekening van de betalingsbalans was een neerwaartse verrassing. Het is nu iets minder dan 10% van het bbp. Deze cijfers zijn natuurlijk vertroebeld door de enorme stijging van de energieprijzen (het VK importeert energie), maar dit is wel een belangrijke indicator om in de gaten te houden. Er wordt deze week geen belangrijk nieuws verwacht, dus de handel in het Britse pond zal bepaald worden door de ontwikkelingen elders. Wel staat een aantal openbare optredens van vertegenwoordigers van de Bank of England op de agenda.

Amerikaanse dollar

In de VS waren er vorige week enkele hoopgevende tekenen dat de inflatie ten minste niet meer stijgt. Het kerncijfer van de PCE, de index voor particuliere consumptieve bestedingen, was lager dan verwacht en lijkt nu stabiel te zijn op een niveau van zo’n 4% op jaarbasis. Dat is onaangenaam hoog, maar aanzienlijk lager dan de headline-inflatie. Nu de prijzen van de commodity’s voedsel en energie niet meer stijgen en sommige zelfs dalen, zou de inflatie in de komende maanden wel eens omlaag kunnen gaan. Volgens ons is het nu onwaarschijnlijk dat Fed de rente met nog eens 75 basispunten verhoogt, wat in ieder geval enigszins ‘bullish’ is voor de euro en risicoactiva in het algemeen.

 

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

- Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
- Financiering van uw aankopen
- Marktkennis en valutadiensten op maat
- Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
- Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren. 

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?
Ontvang wekelijks de laatste analyses over de goudmarkt, macro-economie en het financiƫle systeem.
Joris Beemsterboer