Beleggers kochten in april opnieuw veel goud

Beleggers hebben in april opnieuw veel goud gekocht, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de World Gold Council. Wereldwijd stegen goudvoorraden van ETF's met 170 ton naar een nieuw record van 3.355 ton. Omgerekend naar de actuele goudkoers beheren deze goud-ETF's inmiddels een recordbedrag van $184 miljard. Daarvan kwam $9,3 miljard in de maand april binnen, de grootste maandelijkse instroom ooit gemeten. Vooral Amerikaanse beleggers stapten de afgelopen maand in goud. Ook Europese beleggers hebben de laatste maanden veel goud gekocht.

Zoals onderstaande grafiek laat zien is de populariteit van deze beleggingsproducten sterk gecorreleerd met de goudkoers. Wanneer de prijs van het edelmetaal stijgt stappen beleggers in, terwijl ze juist verkopen als de koers daalt. In april steeg de goudkoers in euro's naar recordhoogte, terwijl de koers in dollars het hoogste niveau in acht jaar bereikte. Dat zorgde opnieuw voor een grote vlucht in goudgerelateerde beleggingen als ETF's.

De afgelopen maanden stappen beleggers weer op grote schaal in goud, maar de instroom is vanuit historisch perspectief nog niet uitzonderlijk te noemen. Ook in het voorjaar van 2016 waren de goud-ETF's populair, toen de prijs van het edelmetaal in een paar maanden tijd met 20% omhoog schoot. Volgens de World Gold Council is de netto instroom over de afgelopen twaalf maanden met 879 ton momenteel groter dan tijdens de vorige pieken van 2009 en 2016.

Goudvoorraden ETF's naar recordhoogte, klik voor een grotere versie (Bron: World Gold Council)

Beleggers stappen weer in goud door coronacrisis, klik voor een grotere versie (Bron: World Gold Council)

Goud-ETF's versus fysiek goud

Met de introductie van goud-ETF's in 2003 werd het voor beleggers nog makkelijker om goud te kopen. De aandelen van deze fondsen worden via de beurs verhandeld en zijn dus makkelijk te integreren in een beleggingsportefeuille. De aandelen worden gedekt door een fysieke goudvoorraad, die het fonds kan aanvullen door nieuwe aandelen in omloop te brengen. Daalt de goudprijs, dan kan het fonds goud verkopen en aandelen uit de markt halen. Zo stemt een ETF de waarde van haar aandelen af op de goudprijs.

Hoewel ETF's een gemakkelijk instrument zijn om in goud te beleggen is het toch geen volwaardig alternatief voor fysiek goud in eigen bezit. Bij de meeste ETF's volg je de goudprijs, maar is er geen mogelijkheid om aandelen om te zetten naar fysiek goud. In een extreem scenario moet je eerst de aandelen verkopen en daarna met de opbrengst fysiek goud bemachtigen. De ervaring van de afgelopen maanden leert ons dat de levertijden van fysiek goud in dat scenario behoorlijk kunnen oplopen, waardoor je langer op je goud moet wachten en vaak ook nog een hogere premie betaalt.

Goud-ETF's zijn een goed instrument om blootstelling te krijgen aan de goudprijs, maar het nadeel is dat je geen claim op fysiek goud hebt. Daarom verdient het de voorkeur om ook een gedeelte van uw vermogen in fysiek goud te bewaren. Dat kan in de vorm van gouden munten en baren. Ook kan dat in combinatie met professionele opslag via Aunexumsafe. Uw edelmetaal wordt dan veilig en volledig op uw naam apart (allocated) opgeslagen.

Voor meer informatie over goud kopen en de opslag van edelmetalen kunt u contact met ons opnemen via klantenservice@hollandgold.nl of telefonisch via 088 - 46 88 400