• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.480 | Zilver: €690

1:00

Banken in Turkije gebruiken goud als reserve

Datum 1 jun. 2018   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Banken in Turkije gebruiken goud als reserve


De centrale bank van Turkije accepteert sinds 2011 goudvoorraden van commerciële banken als volwaardige reserve. Deze keuze blijkt goed uit te pakken voor de bankensector, want de waardedaling van de Turkse lira bewijst dat het edelmetaal een solide instrument is voor banken om aan de kapitaaleisen te voldoen.

Terwijl de waarde van de binnenlandse valuta in de eerste vijf maanden van jaar met ongeveer twintig procent gedaald is ten opzichte van de dollar is de goudprijs in dollars in dezelfde periode gelijk gebleven. Dat betekent dat banken die fysiek goud als onderdeel van hun kapitaalreserve aanhouden profiteren van de stijgende goudprijs in Turkse lira.

Ook analist Jeffrey Christian van de CPM Group ziet de voordelen van het gebruik van goud als reserve voor banken. "Ik denk dat de Turkse methode geniaal is, zo gebruik je goud op een manier waarvoor het bedoeld is", zo verklaarde hij tegenover Middle East Eye. Stijgt de waarde van het edelmetaal, dan versterkt dat direct de kapitaalratio van banken. Zo worden banken minder kwetsbaar in tijden van crisis of wanneer de waarde van de munt daalt.

Goud als reserve voor banken

Sinds Turkije goud accepteert als volwaardige reserve voor banken worden ook deze private goudvoorraden opgeteld bij de publieke goudvoorraad van de centrale bank. Daardoor heeft Turkije op dit moment volgens de officiële statistieken 580 ton goud in beheer, tegenover iets meer dan 100 ton voor deze verandering in 2011 werd doorgevoerd. Turkije heeft de laatste jaren zelf ook goud aan de publieke voorraad toegevoegd, maar het grootste deel van deze stijging komt voor rekening van goud dat eigendom is van commerciële banken of van hun klanten.

Door goud te accepteren als volwaardige reserve geeft de Turkse centrale bank twee belangrijke signalen af. Ten eerste dat het edelmetaal als een stabiele en waardevolle reserve wordt aangemerkt en ten tweede dat goud binnen het financiële systeem door de autoriteiten wordt aangemerkt als een vorm van publiek bezit. Om die reden blijft het aan te bevelen om uw edelmetaal in eigen beheer te bewaren of op te slaan bij een gespecialiseerd opslagbedrijf dat geen onderdeel uitmaakt van het financiële systeem.

Goudvoorraad Turkije is sterk toegenomen (Bron: Trading Economics)