• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €55,843 | Zilver: €665

1:00

Bank of England: "Bereid je voor op economische storm"

Datum 7 jul. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Bank of England:

Door: Frank Knopers

 

De Bank of England waarschuwt de bankensector om zich voor te bereiden op economisch slecht weer en adviseert banken om hun kapitaalbuffers te versterken. De centrale bank spreekt in haar nieuwste rapport over de financiële stabiliteit van een 'substantiële verslechtering van de economische vooruitzichten'. Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de rest van de wereld.

Uiteraard is de hoge inflatie een bron van zorg voor de centrale bank. Door de ongekende stijging van de energieprijzen zijn huishoudens en bedrijven kwetsbaarder geworden. Dat kan ook gevolgen hebben voor kredietportefeuilles van banken, denk bijvoorbeeld aan bij een toename van het aantal faillissementen en een daling van de huizenprijzen. Zeker nu de rentes weer verder opgelopen zijn.

De Bank of England schrijft in haar rapport dat de bankensector goed gepositioneerd is om een economische neergang te doorstaan. Toch adviseert ze banken om de contra-cyclische kapitaalbuffers binnen een jaar te verdubbelen naar 2%. De centrale bank kan deze buffer aanpassen als de vooruitzichten voor de economie en de bankensector veranderen.

Liquiditeit blijft een probleem

Inflatie in dubbele cijfers is niet het enige waar de Bank of England zich zorgen over maakt. In het stabiliteitsrapport waarschuwt de centrale bank ook voor verslechterde liquiditeit in de markt voor staatsobligaties. Staatsobligaties zijn traditioneel een veilige haven, omdat deze markt normaal gesproken zeer liquide is. Men spreekt van een liquide markt als het makkelijk is om grote volumes te kopen en te verkopen, zonder dat dit veel effect heeft op de prijs.

De centrale bank ziet ook in deze markt sinds de coronacrisis een verandering: "Bij hoge volatiliteit verslechtert de liquiditeit zelfs in markten die normaal gesproken het meest liquide zijn, zoals de markt voor Amerikaanse staatsobligaties, Britse staatsobligaties en rente futures." Volgens de centrale bank is het duurder geworden om in staatsobligaties te handelen. Zo is het verschil tussen de aan- en verkoopkoers nu ruim twee keer zo groot als een jaar geleden. "Deze omstandigheden kunnen verder verslechteren, vooral wanneer de volatiliteit toeneemt."

Staatsobligaties zijn van essentieel belang voor het goed functioneren van de financiële markten. Ze worden op de financiële markten namelijk als onderpand gebruikt voor nieuwe leningen. Problemen in de obligatiemarkt kunnen dus ook de kredietverlening van banken aan huishoudens en bedrijven ontregelen. Met alle gevolgen van dien voor de economie.

 

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

 Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.