Wisselkantoren in India accepteren de bankbiljetten van 100 Australische dollar niet meer, zo schrijft de Australische nieuwssite News.com.au. Verschillende toeristen melden dat ze het grootste biljet nergens kunnen omwisselen voor Indiase roepies, ook al is het geld gewoon wettig betaalmiddel. Bij de Australische ambassade in New Delhi waren al verschillende klachten binnengekomen van toeristen die hun geld niet konden omwisselen, maar ze lieten weten niets te kunnen doen omdat de geruchten niet bevestigd konden worden.

Indiërs zijn extra alert geworden op contant geld, nadat de regering in november alle 500 en 1.000 roepie biljetten ongeldig verklaarde. Iedereen moest het geld voor het einde van het jaar inleveren bij de bank, terwijl de vervangende bankbiljetten nog gedrukt moesten worden. Omdat deze traumatische ervaring nog vers in het geheugen ligt willen wisselkantoren het biljet van 100 Australische dollar niet meer accepteren. Er gaan namelijk geruchten dat dit biljet ook uit omloop zal verdwijnen.

Toekomst grootste bankbiljet onzeker

Onlangs werd in Australië een commissie aangesteld om te onderzoeken in hoeverre het biljet van 100 Australische dollar gebruikt wordt voor belastingontduiking en criminele geldstromen. De uitkomst van dit onderzoek verschijnen later dit jaar, maar daar willen de wisselkantoren in India niet op wachten. Onzekerheid over het voortbestaan van het grootste Australische bankbiljet is al voldoende reden om deze niet te accepteren.

De Australische ambassade adviseerde toeristen gebruik te maken van Western Union. De ambassade wilde in eerste instantie geen officiële verklaring naar buiten brengen, omdat het zou gaan om geruchten.

Bij het Australische Ministerie van Buitenlandse Zaken waren ze al wel op de hoogte van de problemen bij het omwisselen van het grootste bankbiljet. Zij ondernamen wel actie en brachten een officiële verklaring naar buiten dat de regering van Australië geen plannen heeft om het $100 biljet uit omloop te halen en dat het een wettig betaalmiddel blijft. Ze heeft de ambassade in India vervolgens opdracht gegeven de lokale bevolking te informeren over de geldigheid van het $100 biljet.

Australische $100 biljetten worden niet geaccepteerd in India