• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €58.041 | Zilver: €709

1:00

Zwitsers pensioenfonds koopt $480 miljoen aan goud

Datum 26 jan. 2023   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud
Zwitsers pensioenfonds koopt $480 miljoen aan goud

 

Steeds meer pensioenfondsen stappen in goud om zich te beschermen tegen hoge inflatie en verliezen op de obligatieportefeuille. Onlangs besloot ook het Zwitserse pensioenfonds Publica, een van de grootste met $48 miljard aan beheerd vermogen, meer goud aan haar portefeuille toe te voegen. Het fonds had al edelmetalen in bezit, maar wil deze positie verder uitbreiden naar 1%. Waarom stappen meer pensioenfondsen in goud?

In een toelichting schrijft het pensioenfonds dat aandelen en obligaties vorig jaar forse verliezen hebben geleden. De obligatieportefeuille deed het met een waardedaling van 12% vorig jaar zelfs slechter dan de aandelenportefeuille van het fonds. Dat terwijl obligaties bij veel beleggers nog steeds de reputatie van veilige belegging hebben. Door het slechte resultaat in 2022 heeft het Zwitserse pensioenfonds besloten haar obligatieportefeuille met 14% af te bouwen en 5% meer aandelen toe te voegen.

Vlucht naar tastbare activa

Naast aandelen wil het Zwitserse pensioenfonds dus ook meer goud en andere tastbare beleggingen in de portefeuille opnemen, omdat deze beter presteren in tijden met hoge inflatie. Uit het persbericht dat het fonds onlangs naar buiten bracht:

"Uit een analyse in 2021 bleek dat de inflatie de komende tien jaar zeer waarschijnlijk hoger zou zijn dan in het voorgaande decennium. Aangezien reële activa in een inflatoire omgeving doorgaans beter presteren dan nominale activa, heeft de Raad van Bestuur besloten de relatief hoge weging van obligaties te verlagen ten gunste van een hogere weging van reële activa en beursgenoteerde aandelen."

Vorig jaar waren edelmetalen en vastgoed de enige beleggingscategorieën in het fonds die een positief resultaat behaalden. Edelmetalen leverden vorig jaar 0,6% op, terwijl de vastgoedbeleggingen goed waren voor een rendement van 3,9%. Het pensioenfonds verwacht met een hogere allocatie in deze beleggingen de komende jaren een beter rendement te behalen.

$480 miljoen in goud

Stefan Beiner, hoofd van de afdeling vermogensbeheer bij Publica, zei in een interview met Top1000Funds dat hij 1% van het beheerde vermogen wil omzetten naar goud. Dat lijkt niet veel, maar op een beheerd vermogen van $48 miljard is dat nog steeds een fors bedrag. Wil het fonds daarmee fysiek edelmetaal kopen, dan vertegenwoordigt dat bij de huidige goudprijs van ongeveer $62.000 per kilo meer dan 7.700 kilo goud.

In mei 2021 maakte het pensioenfonds van chemieconcern DSM bekend dat het voor een paar honderd miljoen euro aan goud had gekocht, ongeveer 5% van haar totale beleggingsportefeuille. Een paar maanden later besloot het Amerikaanse softwarebedrijf Palantir voor $51 miljoen aan fysiek goud te kopen.

Eind vorig jaar maakte het staatsfonds van Australië bekend dat ze een paar procent van het beheerde vermogen had omgezet naar het edelmetaal. Ook dit fonds noemde het slechte resultaat op haar obligatieportefeuille als reden om goud te kopen. Zullen meer pensioenfondsen dit voorbeeld volgen en goud kopen als veilig alternatief voor obligaties?

 

Holland Gold YouTubeKijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal

Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.