De inflatie is door de oorlog in Oekraïne tot recordhoogte gestegen. Spaarders maken zich zorgen over de koopkracht van hun spaargeld en besluiten daarom vaker goud te kopen. Op lange termijn heeft het edelmetaal bewezen haar koopkracht te behouden. Dat is een van de belangrijkste redenen om goud te kopen. Maar is het ook een goede bescherming tegen inflatie?
Er zijn verschillende redenen om goud te kopen. Het is een tastbare vorm van vermogen, die u buiten het financiële systeem kunt bewaren. U bent niet afhankelijk van een bank, broker of beleggingsfonds om toegang te krijgen tot uw vermogen. Het is dus een vorm van vermogen waar geen tegenpartij risico tegenover staat. Dat is de reden waarom het edelmetaal juist in tijden van crisis populair is.
Een andere reden om goud te bezitten is dat het een negatieve correlatie heeft met aandelen. Daarmee bedoelen we dat de prijs van het edelmetaal over het algemeen stijgt op momenten waarop aandelenkoersen hard onderuit gaan. Dat betekent dat u met goud ook het neerwaartse risico van uw beleggingsportefeuille kunt verlagen. Volgens onderzoek van de World Gold Council leverde goud tijdens verschillende beurscrashes een positieve bijdrage aan het rendement.
Negatieve correlatie van goud in tijden van crisis (Bron: World Gold Council)
Ook voor het rendement kan het interessant zijn om goud te kopen. Sinds 1971 is de goudprijs met gemiddeld met 8,1% per jaar gestegen. Ter vergelijking, in deze periode steeg de geldhoeveelheid in de Verenigde Staten met gemiddeld 7,1% per jaar. Onderstaande grafiek laat zien dat de geldgroei en de goudprijs op lange termijn in dezelfde richting bewegen. En dat lijkt een logisch verband, want als er meer geld in omloop komt zou je mogen verwachten dat ook de prijs van een schaars goed als goud toeneemt.
Goud versus geldhoeveelheid (Bron: St. Louis Fed)
Ook vanuit historisch perspectief kunnen we onderbouwen dat goud op lange termijn haar koopkracht weet te behouden. Honderd jaar geleden kon men een luxe maatpak kopen voor een troy ounce goud. Nu is dat nog steeds mogelijk. Ook kun je met goud al decennia lang olie kopen tegen een prijs van tussen de tien en dertig vaten olie per troy ounce goud. Dat terwijl de belangrijkste valuta de afgelopen honderd jaar bijna al hun koopkracht verloren, zoals onderstaande grafiek laat zien. In dat opzicht is goud dus een beter middel om koopkracht te bewaren dan geld.
Waarde van valuta versus goud (Bron: World Gold Council)
Als u in de krant of op televisie iets hoort of leest over inflatie, dan bedoelt men doorgaans de prijsstijging van een mandje goederen of diensten. Net als de goudprijs kent ook de inflatie een zeer grillig verloop, dat afhankelijk is van een groot aantal externe factoren. Er zijn wat voorbeelden uit de geschiedenis waarbij de inflatie en de goudprijs niet in dezelfde richting bewegen.
Zo daalde de goudprijs in de periode van 1980 tot 1984 met gemiddeld tien procent, terwijl de inflatie toen jaarlijks ongeveer 6,5% was. Ook tussen 1988 en 1991 bleek het edelmetaal geen bescherming te bieden tegen inflatie. De prijzen stegen toen met gemiddeld 4,6% per jaar, terwijl de goudprijs toen met 7,6% per jaar daalde. Het andere uiterste is de periode van 1973 tot 1979, toen de goudprijs met 35% per jaar steeg bij een inflatie van gemiddeld 6,5%. Toen leverde goud zelfs meer rendement op dan aandelen, obligaties en vastgoed.
Goud is niet altijd een goede hedge tegen inflatie (Bron: Morningstar)
De perfecte correlatie tussen de goudprijs en de inflatie kan dus wel is uit elkaar lopen op korte termijn. Desalnietemin, kunnen we concluderen dat het edelmetaal op de langere termijn in waarde stijgt en daarmee bescherming biedt tegen de waardedaling van valuta. Zoals al eerder beschreven kon u honderd jaar geleden een luxe maatpak kopen voor een troy ounce goud en nu is dat nog steeds mogelijk. Wilt u op lange termijn uw koopkracht behouden en spaargeld beschermen tegen inflatie, dan is goud dus zeker het overwegen waard.
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewen Paul Buitink en Joris Beemsterboer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.