In de afgelopen jaren is zilver achtergebleven bij goud als favoriete belegging tegen economische risico's. Maar volgens analisten zou dit in 2025 kunnen veranderen, aangezien de unieke combinatie van defensieve en industriële voordelen van zilver tot aanzienlijke prijsstijgingen zou kunnen leiden. Dit kan een keerpunt betekenen voor het grijze edelmetaal, waarbij de goud-zilverratio mogelijk zal dalen.
Julian Wee, financieel marktenstrateeg bij UBS, legt uit dat zilver zich onderscheidt door zowel als veilige haven én als industriële grondstof te fungeren. Waar goud vooral dient als bescherming tegen economische onzekerheid, profiteert zilver juist van de vraag uit industriële sectoren zoals technologie, elektrische voertuigen en zonne-energie. Wee benadrukte dat “in een economische situatie met een 'no landing'-scenario, waarbij de economische groei aanhoudt zonder extreme inflatie, zilver een goede aanvulling kan zijn op portefeuilles die een evenwicht zoeken tussen groei en risicovermijding.”
Door oplopende geopolitieke spanningen is de vraag naar goud dit jaar sterk toegenomen, met een waardestijging tot 35%. Goud blijft aantrekkelijk als bescherming tegen onzekerheden, maar Wee ziet potentieel voor zilver om een vergelijkbaar pad te volgen, ondersteund door de correlatie met goud en de extra vraag vanuit industriële toepassingen.
UBS voorspelt dat goudprijs rond september 2025 een niveau van $2.900/oz zal bereiken, terwijl zilver naar verwachting sneller in waarde zal stijgen. Wee verwacht dat zilver tegen 2025 $36-38/oz zal bereiken, aangejaagd door toenemende industriële vraag, met name nu de mondiale productie opkrabbelt. “Recente Amerikaanse gegevens wijzen op een ‘no landing’-scenario, met een robuuste economische groei en stabiele inflatie, wat zilver aantrekkelijker maakt voor gediversifieerde portefeuilles,” aldus Wee.
De vraag naar zilver wordt versterkt door de essentiële rol in sectoren zoals technologie, elektrische voertuigen en hernieuwbare energie. Het wordt veel gebruikt bij de productie van LED's, zonnepanelen en heeft ook medische toepassingen vanwege de antibacteriële eigenschappen. De fysieke zilver-ETF's zagen een toename van de houdingen, van 684 miljoen ounces in mei tot ongeveer 741 miljoen ounces in oktober.
De dalende goud-zilverratio benadrukt het potentieel van zilver. Historisch gezien fluctueert deze ratio tussen 75 en 90. UBS verwacht dat de ratio het komende jaar zal matigen, mogelijk naar het midden van de 70, wat aangeeft dat zilver beter kan presteren dan goud. “We raden beleggers aan om posities in zilver aan te houden of zilver te gebruiken voor extra rendement,” voegde Wee toe, erop wijzend dat de recente prijsdaling van zilver mogelijk een gunstig instapmoment biedt.
Analisten van InvestingHaven zijn zelfs nog optimistischer en voorspellen dat zilver in 2025 nieuwe recordhoogtes kan bereiken, waarbij het potentieel zelfs boven de $50 uitkomt, met mogelijk $77 in 2028. Voor 2030 verwachten zij dat zilver boven de $82 kan uitkomen. Hun optimisme is gebaseerd op meerdere indicatoren: een sterke stierenmarkt voor goud, stabiele inflatieverwachtingen, een stabiele EUR/USD-trend, lage shortposities op de zilverfuturesmarkt en een hoge vraag naar fysiek zilver.
De analisten van InvestingHaven wijzen ook op een aanhoudend tekort op de fysieke zilvermarkt, dat volgens hen alleen maar toeneemt, wat mogelijk binnenkort in de prijzen zichtbaar zal zijn. Historische trends laten zien dat zilver vaak een rally ervaart wanneer de goud-zilverratio tussen de 80 en 100 ligt, wat erop duidt dat zilver momenteel relatief ondergewaardeerd is ten opzichte van goud.
De “cup and handle”-formatie in de zilverprijs wijst op een sterke omkeertrend, wat een teken kan zijn van een naderende stierenmarkt voor zilver. InvestingHaven beschouwt dit patroon als een bevestiging dat zilver mogelijk “de investeringskans van het decennium” is, met opwaartse periodes tussen 2025 en 2030.
Nu de industriële vraag stijgt en het fysieke aanbod krap blijft, zijn zowel UBS als InvestingHaven van mening dat zilver een veelbelovende toekomst tegemoet gaat. Voor beleggers die op zoek zijn naar diversificatie en willen profiteren van zowel groei als risicobescherming, lijkt zilver een aantrekkelijke keuze voor de komende jaren.