De dag na de Amerikaanse verkiezingen bespreekt Paul Buitink met Kees de Kort de overwinning van Donald Trump, de rol van de media, en de (geo)politieke gevolgen voor Oekraïne, Israël, Europa en de NAVO.
Volgens Kees is het voor de wereld goed nieuws dat Kamala Harris niet de nieuwe president van de Verenigde Staten is geworden, hij noemt haar "monumentaal incompetent". Hij ziet Trump niet als een typische Republikein, maar als de belichaming van de Make America Great Again (MAGA) beweging, die ingaat tegen de gevestigde politieke orde en pleit voor verandering op het gebied van onder andere immigratie, klimaatbeleid en woke-ideologie.
Kees denkt dat Elon Musk een cruciale rol heeft gespeeld in de overwinning van Trump door het vrije debat en nieuwsgaring te faciliteren met zijn aankoop van Twitter. Het idee van "desinformatie" beschouwt hij vooral als een manier om censuur te rechtvaardigen.
Qua beleid verwacht Kees dat Trump zich in eerste instantie zal focussen op Amerika zelf. Dit omvat het verstevigen van de grens om illegale immigratie tegen te gaan en het aanpakken van de status quo in Washington. Hij denkt dat Trump geen masterplan heeft om het conflict in Oekraïne te stoppen, maar simpelweg de steun aan Zelensky zal terugtrekken. Kees verwacht ook dat Trump opnieuw zal proberen een deal te bewerkstelligen tussen Israël en de Arabische landen.
Volgens Kees vinden de BRICS-landen elkaar in hun anti-westerse opstelling. Hoewel er steeds meer samenwerking is, noemt hij dit een langzaam proces en betwijfelt hij de stabiliteit van deze groep in de toekomst. Hij is relatief positief over Amerika en denkt dat Trump de negatieve spiraal, die door Biden is ingezet, zou kunnen doorbreken.
Over Europa is Kees minder optimistisch. Hij noemt de situatie in Duitsland “krankzinnig” en typeert Frankrijk als een “bananenrepubliek”. Beide landen hebben volgens hem zwakke leiders, terwijl zij de kern vormen van de Europese toekomst. Kees denkt dat er weinig echt overleg tussen Trump en Mark Rutte zal zijn. Hij vermoedt dat de Nederlandse NAVO-secretaris-generaal hooguit een “briefje” van de Amerikaanse president zal ontvangen.
Tot slot bespreekt Kees het grootste risico op dit moment: ons financiële stelsel.