World Gold Council lanceert nieuw goud ETF?

De World Gold Council heeft plannen om een nieuw goud-ETF te lanceren dat minder kosten in rekening brengt dan het bestaande GLD, zo meldt Reuters. Het nieuwe goudfonds moet concurreren met andere beleggingsproducten die het edelmetaal goedkoper aanbieden en die de laatste jaren veel marktaandeel hebben veroverd in een markt die eerst werd gedomineerd door het SPDR Gold Trust, dat onder goudbeleggers bekend staat als het GLD.

Tien jaar geleden had het SPDR Gold Trust nog 75% van de markt in handen, maar nu is haar marktaandeel tot ruim beneden de 50% gezakt. Dat is voor een deel te verklaren door de kosten, want met een beheersvergoeding van 0,4% op jaarbasis zijn de aandelen van dit goud-ETF bijna even duur om aan te houden als 'allocated' fysiek goud, dat gescheiden en op naam opgeslagen wordt. Ook zijn er meer Europese aanbieders op de markt gekomen, waarmee Europese beleggers direct met hun eigen valuta in goud kunnen beleggen.

Er is nog niet veel bekend over dit nieuwe goud-ETF, anders dan dat de kosten 0,25% per jaar zullen bedragen. De World Gold Council wilde niet op de laatste geruchten reageren, maar het is wel bekend dat het bedrijf in november een nieuwe ETF geregistreerd heeft bij de US Securities and Exchange Commission (SEC). De verwachting is dat het nieuwe goudfonds, waarvan de naam nog niet bekend is, in het tweede kwartaal gelanceerd zal worden.

Totale goudvoorraden ETF's nemen toe, maar GLD verliest marktaandeel (Bron: World Gold Council)

Fysiek goud versus goud-ETF's

Een goud-ETF beheert een grote stapel goud waar je als belegger mede-eigenaar van kunt worden door de aandelen van het ETF te kopen. Deze aandelen worden via de beurs verhandeld, wat betekent dat je niet fysiek over het edelmetaal kunt beschikken. Ook heb je tegenpartij risico, omdat je afhankelijk bent van een broker en een bank om je vermogen uit het ETF te halen.

Fysiek goud daarentegen kun je daadwerkelijk zelf bezitten, zonder dat er een tegenpartij tussen zit. Wil je fysiek goud kopen, dan kun je later altijd nog besluiten het naar een veilige opslaglocatie te brengen. AunexumSafe is gespecialiseerd in de opslag van edelmetalen en kan u helpen met het veilig bewaren van uw goud en zilver. Kijk voor meer informatie op www.aunexumsafe.nl.