We leven in historisch onzekere tijden en staan op een kantelpunt in de geschiedenis. De markten vertoonden afgelopen week uitzonderlijke patronen en ongekende beweeglijkheid. Wat is er aan de hand en wat zijn de verklaringen? Tegelijkertijd keren miljonairs het Verenigd Koninkrijk massaal de rug toe. In deze snel veranderende wereld is kapitaal in beweging, op zoek naar een veilige haven. Lees verder!
Londen behoort niet langer tot de vijf rijkste steden ter wereld. De stad verloor in 2024 ruim 11.000 miljonairs. Met 215.700 dollarmiljonairs is Londen, samen met Moskou, een van de weinige steden in de top 50 waar het aantal vermogenden vandaag lager ligt dan tien jaar geleden. Een recente belastinghervorming speelt hierbij een belangrijke rol volgens Bloomberg.
Miljonairs vluchten uit Groot-Brittannië (bron: Bloomberg)
Sinds begin 2024 keren buitenlandse vermogenden het Verenigd Koninkrijk de rug toe vanwege de afschaffing van een eeuwenoud belastingvoordeel (uit 1799), dat zogenoemde ‘non-doms’ tot wel 15 jaar lang vrijstelde van Britse belasting op buitenlandse inkomsten. Dit in combinatie met hoge erfbelastingen maakt het V.K. steeds minder aantrekkelijk.
“Als je een internationale ondernemer bent met bezittingen in meerdere landen, dan voelt het onrechtvaardig dat het VK bij je overlijden 40 procent van je wereldwijde vermogen opeist. Dat druist in tegen elk basisprincipe van ‘eerlijkheid’.” Aldus Peter Ferrigno, directeur belastingadvies bij Henley & Partners, in Fortune.
Andere factoren die worden genoemd zijn onder andere het afnemende belang van Londen als financieel centrum, een minder aantrekkelijk investeringsklimaat voor ondernemers en toenemende zorgen over veiligheid.
In het V.K. wonen ongeveer 75.000 van deze non-doms, die goed zijn voor meer dan £8 miljard aan belastinginkomsten per jaar. De britse schatkist hoopt met de belastinghervorming £2,5 miljard per jaar op te halen, maar hier wordt sterk aan getwijfeld. Het Adam Smith Instituut publiceerde zelfs een rapport waarin gewaarschuwd werd dat het land de komende tien jaar tot wel tot £111 miljard zou kunnen mislopen en meer dan 40.000 banen kwijt zou raken.
Ontwikkeling aantal miljonairs als deel van de bevolking (bron: Adam Smith Institute)
Landen met een meer aantrekkelijk belastingregime voor rijken winnen. Veel vermogenden vertrekken naar onder andere de Verenigde Arabische Emiraten, St. Kitts, Portugal, Australië, de VS, Singapore en Italië. Italië rekent bijvoorbeeld een vast bedrag van €200.000 per jaar voor bescherming van buitenlands vermogen tegen lokale belastingen. De verwachting is dat de trend in het V.K. de komende jaren door zal zetten. Ook in Nederland zal volgens het Adam Smith Instituut het deel miljonairs ten opzichte van de bevolking afnemen, terwijl het in de meeste landen juist toeneemt.
In deze historisch onzekere tijden onder Trump vertoont de markt grillig en ongekend beweeglijk gedrag. Vorige week daalde de rente op Amerikaanse staatsobligaties nog, maar deze week zien we juist een scherpe stijging. Opvallend genoeg verliest de dollar tegelijkertijd aan waarde. Dat is opmerkelijk, want doorgaans leidt een stijgende Amerikaanse rente juist tot een sterkere dollar: hogere rentes maken dollarbeleggingen immers aantrekkelijker, wat de vraag naar de munt vergroot. De stijging in de rente heeft te maken met een verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties.
US Treasury Yields (bron: Financial Times)
De Financial Times schrijft dat de verkoopgolf van Amerikaanse staatsobligaties zou kunnen duiden op een verandering waarbij treasuries niet langer als de internationale veilige haven worden gezien. Ook de Amerikaanse beurs heeft het deze week nog zwaar. Normaal gesproken bewegen aandelen en obligaties in tegengestelde richting, maar nu zien we dus een verkoop van zowel Amerikaanse aandelen als obligaties.
Voormalig minister van Financiën Lawrence Summers schreef hierover: “Dit uiterst ongebruikelijke patroon wijst op een algemene afkeer van Amerikaanse activa in de wereldwijde financiële markten…” Wat is de verklaring voor dit ongebruikelijke patroon op de markt? De Britse krant lijkt de vinger niet precies op de zere plek te kunnen leggen en bespreekt verschillende mogelijke oorzaken.
Inflatievrees als gevolg van de invoerheffingen is een voor de hand liggende kandidaat. Ook zijn er aanwijzingen dat sommige beleggingsfondsen hun meest liquide activa van de hand doen om aan margeverplichtingen te voldoen. Daarnaast wordt gespeculeerd dat de toegenomen volatiliteit samenhangt met hedgefondsen die gedwongen worden hun zogeheten ‘basis trades’ af te bouwen. Een strategie waarbij grote hefboomposities worden ingenomen in de hoop te profiteren van het prijsverschil tussen futures en onderliggende obligaties.
Ook wordt er gewezen op de geopolitieke spanningen. Sommigen vrezen dat de handelsoorlog over kan gaan in een financiële oorlog. Zo zou bijvoorbeeld China zich terug kunnen trekken uit dollaractiva. China heeft deze week wel de renminbi laten verzwakken ten opzichte van de dollar, wat speculatie aanwakkert over een mogelijke valutaoorlog.
De ‘spread’ tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties (bron: Holger Zschaepitz)
Wat de oorzaak ook is, duidelijk is dat investeerders niet alleen hun toevlucht zoeken tot cash. Een deel koos voor Duitsland want we zagen de spread tussen Amerikaanse en Duitse staatsobligaties snel oplopen. CNBC schrijft dat Duitsland momenteel profiteert van de Amerikaanse kapitaalvlucht. Zondagavond zal er op ons Engelstalige kanaal Reinvent Money een gesprek verschijnen met Tom Luongo over dit onderwerp. Mis het niet en bekijk hier alvast de voorgaande aflevering met Tom terug!
Goud lijkt in ieder geval zijn rol als veilige haven in onzekere tijden waar te maken. Ook deze week brak de goudprijs weer een record in dollars. Voor een troy ounce goud betaal je vandaag ruim $3.200. Afgelopen woensdag steeg de goudprijs met wel 3,3 procent in dollar termen. Dit is de grootste dagelijkse procentuele stijging sinds 2023.
Goudkoers in dollars op vrijdagmiddag 11 april (bron: Holland Gold)
Volgens Lyn Alden heeft goud inmiddels sinds 1998 net zo goed gepresteerd als Berkshire Hathaway van Warren Buffett. Er zijn signalen dat Aziatische beleggers dollaractiva van de hand doen ten gunste van goud. Zerohedge noemt de dreiging van een valutaoorlog als factor. Tijdens een valutaoorlog proberen landen hun munt doelbewust te verzwakken om hun concurrentiepositie te verbeteren. Ook Peter Schiff (niet geheel onbevooroordeeld) ziet de wereld afstand nemen van de dollar en de toevlucht zoeken tot goud. De kernvraag blijft of dit alles een tijdelijk fenomeen is, of juist het begin van een meer structurele verschuiving. Wordt vervolgd!
Coverfoto Trump (bron: Gage Skidmore)
Kijk ook eens een keer op ons YouTube kanaal
Namens Holland Gold interviewt Paul Buitink en Yael Potjer verschillende economen en experts op macro-economisch gebied. Het doel van de podcast is om de kijker een beter beeld en houvast te bieden in een steeds sneller veranderend macro-economisch en monetair landschap. Klik hier om te abonneren.