Het vertrouwen in de economie is momenteel groot en dat wordt bevestigd door sterke macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en de Eurozone. Desondanks waarschuwen steeds meer analisten voor een nieuwe crisis, omdat bepaalde indicatoren suggereren dat de economie binnenkort aan een neerwaartse cyclus zal beginnen.

Een van die analisten is Albert Edwards van Société Générale, die in zijn laatste rapport aandacht vraagt voor een scherpe stijging van het aantal achterstallige creditcardschulden. Vooral bij kleine Amerikaanse banken worden de creditcardschulden een steeds groter probleem, omdat de wanbetalingen daar in korte tijd zijn verdubbeld van minder dan 4% naar bijna 8%. De laatste keren dat het aantal betalingsproblemen zo sterk toenam was in 2008 en in 2000, niet geheel toevallig waren dat momenten die gepaard gingen met een economische crisis.

 

Sterke toename in problematische creditcardschulden (Grafiek via Zero Hedge)

Analisten waarschuwen voor nieuwe crisis

Albert Edwards staat bekend als een analist die meestal wat minder positief is over de economie dan de gemiddelde analist, maar hij is zeker niet de enige die waarschuwt voor een nieuwe crisis. Ook Steen Jakobsen van Saxo Bank waarschuwde eerder deze week voor de relatief zwakke financiële positie van Amerikaanse huishoudens en de overheid. Daarover zei hij het volgende in een interview met CNBC:

"Alle data die we de laatste weken gezien hebben laten eigenlijk zien dat de consument al aan zijn maximum zit. We zien dat ook aan de creditcardschulden, dus ik denk dat de consument klaar is met het uitgeven van geld. Ik denk dat we overschat hebben wat de belastingmaatregelen zullen doen voor de Amerikaanse economie. Aan de kant van de dollar zien we door het dubbele tekort - fiscaal en betalingsbalans - de dollar verzwakken. Dus ik denk dat de waarderingen zijn gebaseerd op een goldilocks scenario, terwijl we eerlijk gezegd dichter bij een Frankenstein scenario zitten."

Jakobsen erkent dat bepaalde economische indicatoren nog wel positief zijn, maar dat de verwachtingen van beleggers veel te ver op de muziek vooruit lopen. Ook is hij van mening dat centrale banken daar met hun ruime monetair beleid een bijdrage aan geleverd hebben.

Albert Edwards waarschuwt beleggers dat de onafhankelijkheid van de Amerikaanse centrale bank wel eens in het geding zou kunnen komen als er weer een grote crisis uitbreekt. Daarmee suggereert hij dat de Federal Reserve in een volgende crisis meer extreme maatregelen zal nemen die in strijd zijn met het uitgangspunt van onafhankelijkheid.