De verkoop van zilveren munten bij de US Mint heeft in de eerste week van het nieuwe jaar een flinke impuls gekregen, omdat het munthuis de allocatie van zilver met een factor vier heeft opgeschroefd. Het munthuis mag nu wekelijks 4 miljoen zilveren munten produceren, terwijl dat vorig jaar nog beperkt was tot een miljoen per week.

Door de extra allocatie van zilver kan het munthuis veel meer munten slaan dan vorig jaar. In de eerste week van het nieuwe jaar werden er al 2,76 miljoen Silver Eagle munten geslagen, ongeveer de helft van de totale productie in de maand januari van vorig jaar. Blijft het munthuis de rest van deze maand in hetzelfde hoge tempo munten slaan, dan kan de productie in één maand richting de 10 miljoen muntstukken gaan.

In de tweede helft van vorig jaar moest de US Mint de productie van munten beperken tot maximaal 1 miljoen per week, omdat er op korte termijn niet genoeg zilver aangeleverd kon worden. De vraag naar de munten explodeerde toen de zilverkoers het laagste niveau in bijna zes jaar tijd bereikte.

Zilveren munten populair

De zilveren munten van de US Mint zijn populair vanwege hun relatief lage premie en goede wereldwijde beschikbaarheid. Van alle munthuizen produceert het Amerikaanse munthuis verreweg de meeste puur zilveren beleggingsmunten. Door de toegenomen vraag naar de Silver Eagle munten wist het munthuis vorig jaar een recordaantal van 47 miljoen munten te verkopen.

Niet alleen het Amerikaanse munthuis had vorig jaar moeite om aan de vraag te voldoen. Dit jaar zullen munthuizen hun productie verder moeten uitbreiden om aan de grote vraag te voldoen. Omdat de zilverprijs zo laag is krijgen beleggers meer munten voor hetzelfde geld en dat zorgt voor aanzienlijk grotere volumes aan munten.

Gouden munten

Ook de gouden munten waren gewild bij beleggers. Zorgen over een nieuwe wereldwijde crisis stuwen de vraag naar het edelmetaal omhoog. Het Amerikaanse munthuis verkocht in de eerste week van het jaar al 60.000 troy ounce aan gouden Eagle munten, tegenover 81.000 in de hele maand januari van vorig jaar. Goud bevestigde haar status van veilige haven, want toen de beurzen begin dit jaar zo hard onderuit gingen werd goud gelijk meer waard.