De US Mint heeft in 2015 een recordhoeveelheid zilveren munten verkocht. In totaal rolden er 47 miljoen Silver Eagle munten van de productieband, terwijl het oude record van 2014 op iets minder dan 44 miljoen troy ounce stond. Het record werd verbroken door een uitzonderlijk hoge vraag naar beleggingsmunten in de tweede helft van het jaar, zoals ook onderstaande grafiek goed laat zien.

De Silver Eagle is een zeer populaire beleggingsmunt die al sinds 1986 in opdracht van de overheid geslagen wordt door de US Mint. De munt bevat precies 1 troy ounce puur zilver (99,9%) en heeft een ontwerp dat sinds de introductie dertig jaar geleden niet gewijzigd is. De Silver Eagle munten zijn voornamelijk populair in de Verenigde Staten, omdat de munten daar ook als fiscaal aantrekkelijke pensioenbelegging aangemerkt worden.

Verkoop zilveren munten US Mint

Ook meer gouden munten verkocht

In 2015 lag niet alleen het aantal verkochte zilveren munten hoger, ook werd er door het Amerikaanse munthuis meer goud verkocht. In totaal produceerde het munthuis 801.500 troy ounce aan Gold Eagle muntstukken en 220.500 troy ounce aan 24 karaats gouden Buffalo munten, goed voor een totaal van meer dan een miljoen troy ounce goud. Dat is omgerekend 31,1 ton goud!

Vergelijken we de verkoopaantallen van gouden munten in 2015 met voorgaande jaren, dan zien we dat er tussen 2009 en 2011 meer goud verkocht werd. Vergeleken met het relatief lage verkoopcijfer uit 2014 steeg de verkoop van gouden munten in 2015 met 45,5%.

Beleggers begonnen het jaar afwachtend met goud kopen, maar door de prijsdaling in de zomer kwam er opnieuw een stormloop op de beleggingsmunten. Ook bij Hollandgold zagen we de vraag naar de munten toen sterk toenemen. De munten van de US Mint waren toen op een gegeven moment zelfs niet meer te bestellen bij de leverancier.

Zilver kopen?

Wilt u zilver kopen? Dat zijn misschien ook de nieuwe 2016 Lunar Aap kilomunt en de Lunar Aap troy ounce munten van de Perth Mint interessant. Deze zijn relatief scherp geprijsd en direct uit voorraad leverbaar!

Verkoop gouden munten US Mint