• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €54,239 | Zilver: €663

1:00

Syp Wynia: 'We zijn allemaal Italianen geworden'

Datum 20 okt. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws
Syp Wynia: 'We zijn allemaal Italianen geworden'

 

De euro is een andere munt geworden dan ons werd beloofd, omdat er meer nadruk kwam te liggen op snelle invoering en uitbreiding van de muntunie dan op het handhaven van begrotingsregels. Bovendien hebben de zuidelijke landen de monetaire koers kunnen bepalen, omdat ze simpelweg in de meerderheid waren. Daardoor zijn we monetair en fiscaal gezien allemaal Italianen geworden, zo stelt columnist en uitgever Syp Wynia in een interview bij Holland Gold.

In dit gesprek met Paul Buitink en Joris Beemsterboer schetst Wynia de achtergrond waaruit de euro is ontstaan. Hij merkt op dat er niet alleen economische, maar ook politieke belangen speelden. Vooral in Frankrijk zag men de euro als een middel om Duitsland onder controle te krijgen en van de dominante rol van de Duitse mark in Europa af te komen.

Samen met de Italianen kregen de Fransen een belangrijke rol in de vormgeving van het monetaire beleid, want na de conservatieve centraal bankier Wim Duisenberg kwam er achtereenvolgens een Fransman (Trichet), en Italiaan (Draghi) en opnieuw een Franse (Lagarde) aan het hoofd van de centrale bank. Daardoor werd het monetaire beleid steeds soepeler. "Dit is typerend voor hoe de euro in elkaar steekt", aldus Wynia.

Europese integratie

Wynia vertelt dat de Amerikanen na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden in de eenwording van Europa. In die zin hadden ze volgens de columnist ook belang bij een Europese muntunie. Maar sinds de invoering van de euro is het altijd een balanceer act geweest tussen Duitsland en de zuidelijke landen. De euro kon door deelname van landen als Italië en Griekenland niet de harde munt worden, tot ongenoegen van monetair en fiscaal conservatieve landen als Nederland en Duitsland.

De columnist merkt op dat het hele eurobeleid sinds de kredietcrisis erop ingericht was om Italië binnen de muntunie te houden. Zelfs eurobonds komen daaruit voort, omdat dit als een manier werd gezien om fragmentatie van de kapitaalmarkt te voorkomen. Door gezamenlijk te lenen blijft de rente laag en kan Italië haar schulden makkelijker financieren. Het gevolg zal zijn dat heel Europa uiteindelijk een 'Italiaans' begrotingsbeleid zal voeren.

Van sterke naar zwakke munt

Volgens Wynia zien we de gedaanteverandering van de euro van sterke naar zwakke munt ook terug in de houding van de politiek. Rechtse partijen waren door de economische voordelen groot voorstander van de muntunie, maar dat veranderde door toenemende invloed van zuidelijke landen op het beleid. Schulden maken en begrotingsregels overtreden werd de norm, waardoor de euro nu meer populariteit geniet bij partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum. Dat terwijl linkse partijen aan het begin nog het meest kritisch tegenover de euro stonden.

Het idee dat Nederland uit de euro moet stappen onderschrijft Wynia niet. "Als andere landen niet aan de regels voldoen, dan zou het logischer zijn om die landen uit de muntunie te zetten". Daar was het Stabiliteits- en Groeipact ooit ook voor bedacht. Het kan volgens hem niet zo zijn dat landen die zich niet aan de afspraken houden een stempel kunnen blijven drukken op de euro. In die zin heeft de ECB de Griekse schuldencrisis verkeerd aangepakt, omdat het een precedent heeft geschapen voor andere landen.

Klik hier om de video te bekijken