• Meer dan 50.000 tevreden klanten
  • AFM vergunning
  • Verzekerde en discrete levering

Actuele koersen (kg): Goud: €59.057 | Zilver: €707

1:00

Steeds meer zilver uit Zwitserse kluizen naar de VS

Datum 5 mei. 2022   Categorieën Categorieën: Economisch Nieuws, Beleggen in goud, Beleggen in zilver
Steeds meer zilver uit Zwitserse kluizen naar de VS

Door: Frank Knopers

Sinds het begin van de coronacrisis is de vraag naar fysiek zilver met name in de Verenigde Staten sterk toegenomen. Cijfers van de Zwitserse douane laten zien dat het land inmiddels met afstand de belangrijkste afzetmarkt is geworden voor zilver. Dat terwijl de VS tot 2019 nauwelijks zilver uit Zwitserland importeerde. Ook komt er veel fysiek zilver via andere kanalen in de Verenigde Staten terecht, bijvoorbeeld via Turkije en Australië. Dat schrijft het Silver Institute deze week in een nieuwe update over de zilvermarkt.

Coronacrisis

Zwitserland speelde tijdens de coronacrisis een belangrijke rol door de Amerikaanse markt van extra goud te voorzien. Het land exporteerde in een paar maanden tijd honderden tonnen fysiek goud naar de VS om de enorme vraag naar beleggingsgoud op te vangen en de goudvoorraden van de Comex aan te vullen. De goudprijs lag in de VS op een gegeven moment bijna $70 hoger dan de goudprijs in Londen, waardoor het lucratief was om meer goud vanuit Europa naar de VS te exporteren.

Over deze goudtransporten hebben we al vaker geschreven, maar dat er sindsdien ook grote hoeveelheden zilver naar de Verenigde Staten gaan bleef lange tijd onderbelicht. Onderstaande grafiek van het Silver Institute laat zien dat Zwitserland de afgelopen twee jaar vooral zilver naar de Verenigde Staten exporteerde. In slechts twee jaar tijd werd de VS de belangrijkste afzetmarkt voor zilver. Dat zilver was in eerste instantie nodig de voorraden van de Comex aan te vullen, maar later steeg ook de vraag naar beleggingszilver. Denk aan de silversqueeze van begin 2021, toen beleggers op grote schaal zilver kochten en al het beleggingszilver enige tijd uitverkocht was. In dat jaar steeg de vraag naar beleggingszilver in de VS naar 118 miljoen troy ounce, het hoogste niveau in zes jaar.

Zwitserland exporteert steeds meer zilver naar de VS (Bron: Silver Institute, S&P Global)

Turkije

Niet alleen Zwitserland exporteert meer zilver naar de VS. Ook Turkije en Australië produceren de laatste jaren veel meer beleggingszilver voor de Amerikaanse markt. Het Silver Institute schrijft dat Turkije vorig jaar een recordhoeveelheid van 394 ton aan zilverbaren exporteerde, een stijging van 160% ten opzichte van een jaar eerder. Een groot gedeelte daarvan was bestemd voor de Amerikaanse markt. Een deel van dat zilver moest Turkije uit Zwitserland importeren, omdat haar binnenlandse zilvermijnproductie vorig jaar 170 ton bedroeg. Dat was niet voldoende om aan de totale vraag te voldoen. Een deel van de zilverexport van Zwitserland richting Turkije is dus ook toe te schrijven aan toegenomen vraag naar beleggingszilver in de Verenigde Staten.

Meer vraag naar zilver

Niet alleen in de Verenigde Staten neemt de vraag naar zilver toe. Ook de Europese markt laat een sterke groei zien. Door lage rente, hoge inflatie en geopolitieke onrust zoeken beleggers en spaarders hun toevlucht in edelmetalen. En waar goud over het algemeen aantrekkelijker is door de vrijstelling van btw kopen beleggers ook vaak zilveren munten onder de gunstige btw-margeregeling. Dat zien we ook terug in de cijfers, want de export van zilver van Zwitserland naar Oostenrijk weerspiegelt voor een belangrijk gedeelte de productie van zilveren Philharmoniker munten. Het Oostenrijkse munthuis produceert deze munten in grote aantallen om aan de vraag naar fysiek zilver te kunnen voldoen. Vorig jaar zag het munthuis haar productie met 71% stijgen naar 12 miljoen troy ounce. Dat was het hoogste niveau in acht jaar.

In Duitsland steeg de vraag naar zilver vorig jaar met 6% naar een record van 45,4 miljoen troy ounce. Ook dit cijfer bevestigt de trend dat steeds meer spaarders en beleggers hun toevlucht zoeken in edelmetalen. Niet alleen goud, maar ook zilver. Onderstaande grafiek laat zien dat de vraag naar beleggingszilver in zowel Europa als de VS aantrekt.

Vraag naar beleggingszilver neemt weer toe, zowel in VS als Europa (Bron: Silver Institute, S&P Global)

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines