Paul Buitink spreekt met Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen en Manager Strategie bij Gasunie. Volgens Martien is energie in Nederland relatief duur. Dit komt deels door maatregelen gerelateerd aan de energietransitie en ook door de problemen met Rusland.
Martien verwacht dat we steeds vaker lage of zelfs negatieve prijzen gaan zien op piekmomenten, omdat de energieproductie van wind en zon sneller wordt uitgebouwd dan de stroomvraag stijgt. We zien nu al dat mensen hun zonnepanelen 'afschakelen' omdat ze minder of niet meer rendabel zijn. Opslag in batterijen of waterstof zou hiervoor een oplossing kunnen zijn, maar dergelijke projecten komen nog niet van de grond.
Martien vertelt dat het aantal windturbines op land nauwelijks zal worden uitgebreid maar dat de focus van de plannen op de zee komt te liggen. Ook bespreken ze de mogelijkheden voor het transporten van zonne-energie uit Spanje en kernenergie. Volgens Martien is er meer publiek draagvlak voor windenergie dan kernenergie.
In veel gebieden in Nederland kunnen bedrijven geen nieuwe aansluiting krijgen op het stroomnetwerk. Volgens Martien kunnen deze problemen niet snel worden opgelost. Het feit dat we vraag, aanbod en transport van elektriciteit los van elkaar hebben gepland, is volgens hem de kern van het probleem. “We hebben het energiesysteem zo in blokjes gehakt, dat niemand het overzicht meer heeft." Ook maakt hij zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit.