De grote hedgefondsen van Paulson en van Soros hebben in het vierde kwartaal van vorig jaar een deel van hun beleggingen in goudmijnen van de hand gedaan, zo schrijft Reuters. Soros Fund Management verkleinde haar belang in Market Vectors Gold Miners ETF in het laatste kwartaal van vorig jaar met 27% ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Ook verkocht zijn fonds alle 483.570 aandelen in Barrick Gold Corp, een positie die destijds een waarde van ongeveer $7,1 miljoen had.

Ook hedgefund manager Paulson vond het vierde kwartaal van vorig jaar een goed moment om de blootstelling aan de goudmijnsector te verkleinen. Hij bracht gedurende deze periode zijn positie in Gold Fields met 40% omlaag naar 3,95 miljoen aandelen met een totale waarde van $17,9 miljoen. Ook deed Paulson 40% van zijn aandelen in Sibanye Gold van de hand. Van dit bedrijf heeft hij nog 986.853 aandelen over met een marktwaarde van $7,5 miljoen.

Paulson heeft niet alleen een positie in goudmijnen, maar ook in fysiek goud via het SPDR Gold Trust. De hedgefondsmanager – waarvan bekend is dat hij positief is over goud - heeft al vijf kwartalen op rij een vaste positie in dit fonds van meer dan 10,2 miljoen aandelen. Deze aandelen hadden in het vierde kwartaal een totale waarde van $1,16 miljard. Een kwartaal eerder was deze positie $1,19 miljard waard vanwege een licht hogere goudkoers.

Goudmijnen onderuit

In het vierde kwartaal zakten de koersen van goudmijnaandelen naar het laagste niveau in meer dan tien jaar. Door de lage goudprijs zagen beleggers een groot deel van hun potentiële winstmarge verdampen. Veel beleggers, waaronder dus ook Soros en Paulson, vonden het verstandig in het laatste kwartaal van vorig jaar een deel van hun goudmijnen te verkopen.

Sentiment

De transacties van deze grote hedgefondsen worden periodiek openbaar gemaakt door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) en geven beleggers inzicht in wat de professionele vermogensbeheerders doen met hun vermogen. Ook geeft het inzicht in hoe het sentiment onder grote vermogensbeheerder is ten aanzien van goud en de goudmijnaandelen.

John Paulson verkocht eind vorig jaar goudmijnaandelen, maar houdt positie in goud-ETF vast