Het bedrijf EZOCM Engineering heeft een nieuwe machine ontwikkeld waarmee goud op een veel schonere manier gescheiden kan worden van zilver en andere metalen. Door op een slimme manier gebruik te maken van luchtdruk kan het meer volatiele zilver bijna volledig gescheiden worden van goud, zonder tussenkomst van het milieubelastende zoutzuur en salpeterzuur dat goudmijnen vandaag de dag gebruiken om goud te scheiden van zilver en edelmetalen uit de platina groep.

“Deze nieuwe technologie kent nergens in de wereld een tegenhanger. Het is een echte innovatie in de metaalindustrie die we vanaf nu op de markt zullen aanbieden en promoten”, zo verklaarde Stanislav Chelnokov van EZOCM Engineering.

Volgens onderzoeker Pavel Morozov kan deze nieuwe technologie de kosten voor de zuivering van goud aanzienlijk terugbrengen en de productiekosten en emissie van schadelijke stoffen sterk terugdringen. De eerste versie van hun nieuwe machine heeft een capaciteit van ‘enkele tientallen kilogrammen’ aan gouderts en kan in een tijdsbestek van 40 tot 60 minuten ongeveer 98% van het goud van andere metalen scheiden.

Nieuwe machine kan met luchtdruk goud zuiveren

Schoner zuiveringsproces

Alexander Khlebnikov, de uitvinder van de machine, merkte op dat deze manier van goud zuiveren gebruikt kan worden in de voorbereidende fase van het zuiveringsproces. Veel van het goud kan op deze manier al gescheiden worden van andere metalen, maar er is nog steeds een ander productieproces op basis van chloorgas of koningswater nodig om het goud verder aan te zuiveren tot meer dan 99 procent zuiverheid.

Het bedrijf heeft haar uitvinding in juni al gepresenteerd tijdens een conferentie van het International Precious Metals Institute. Volgens het bedrijf was er in meer dan twintig verschillende landen interesse voor de technologie, waaronder in Japan, India, Zuid-Afrika, de Verenigde Arabische Emiraten, Zwitserland, Duitsland en Italie.

Het bedrijf streeft ernaar  tegen het einde van dit jaar de eerste machines gereed te hebben. Het bedrijf heeft al een strategisch samenwerkingsverband binnengehaald met de Tau-?en Samruk National Mining Company, een staatsbedrijf uit Kazachstan. Deze mijn gaat de machines aan haar productieproces toevoegen.

De machine weet goud voor 98% te scheiden en produceert een kogelvormige goudstaaf