We kennen allemaal het spreekwoord op de beurs dat ongeveer als volgt gaat: “go away in May, but remember to come back in September”. Dit mag dan misschien werken op de aandelenmarkt, maar bestaat er ook zoiets voor goud? We doken in de statistieken en maakten een overzicht van het maandelijkse rendement van zowel goud als de Amerikaanse S&P 500 beursindex.

Wat blijkt? September was van 1970 tot en met 2013 de beste maand om in goud te stappen. Over deze periode van meer dan dertig jaar steeg de goudkoers gedurende deze maand met gemiddeld ruim 2,5%! Dat is aanzienlijk beter dan in de rest van het jaar, waarin het maandrendement maar twee keer boven de 1,5% uitsteekt. Dat zijn de maanden januari en november.

De slechtste maanden voor goud waren maart en juni, waarin beleggers de waarde van het goud gemiddeld een klein beetje zagen dalen. De anekdote dat goud vooral in het najaar en de winter goed presteert (door seizoensgebonden vraag uit India) wordt door deze grafiek bevestigd. Van november tot en met februari levert goud een goed rendement. Alleen oktober valt tegen met een gemiddeld rendement van iets meer dan 0%.

Aandelen versus goud

Richten we onze blik op de aandelenmarkt, dan zien we dat die een bijzonder zwakke zomerperiode heeft. Van juni tot en met september wordt het gemiddelde maandelijkse rendement steeds slechter, om vervolgens in het vierde kwartaal een goede comeback te maken. In deze grafiek zien we duidelijk het effect terug van de beurswijsheid waarmee we dit artikel begonnen. Een dergelijke beurswijsheid bestaat niet voor goud, maar september blijkt met afstand de beste maand te zijn voor de goudprijs.

Disclaimer: Hollandgold geeft geen beleggingsadvies. Doe zelf uw onderzoek voordat u in aandelen of goud belegt. Resultaten uit het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst.